Grootste windpark van Gentse haven in gebruik genomen - Utilities
nieuws

Grootste windpark van Gentse haven in gebruik genomen

Publicatie

24 apr 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

ArcelorMittal, engie, Gent

Vlaams Minister van Energie, Bart Tommelein, en Vlaams Minister van Milieu, Joke Schauvliege, hebben een nieuw windpark op het terrein van ArcelorMittal in de haven van Gent officieel ingehuldigd. De acht turbines produceren gezamenlijk jaarlijks zo’n 70,8 miljoen kilowattuur groene stroom. Staalproducent ArcelorMittal gebruikt de stroom in zijn productieprocessen.

Het windpark telt acht windturbines met elk een tiphoogte van tweehonderd meter. Daarmee behoren deze turbines tot de hoogste van het land. De windturbines zullen jaarlijks 70,8 miljoen kWh groene stroom produceren. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 20.000 gezinnen.

ArcelorMittal Belgium produceert het staal van de toekomst op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Ook in windturbines zitten bijzonder innovatieve staalsoorten die in het onderzoekscentrum OCAS, een joint venture tussen ArcelorMittal en het Vlaamse Gewest, worden ontwikkeld.

ENGIE Electrabel en Storm

Wind4Flanders, een publiek-privaat partnership tussen ENGIE Electrabel en enkele financieringsverenigingen, realiseerde vijf van de acht nieuwe windturbines op het terrein van ArcelorMittal in de Gentse haven. De Vlaamse windparkontwikkelaar Storm bouwde de overige drie turbines. De opgewekte groene elektriciteit wordt integraal gebruikt door ArcelorMittal Gent.

De twee partners betrekken ook de omwonenden van het ArcelorMittal-windpark. Zij kunnen participeren via coöperatieve vennootschappen, Electrabel CoGreen en Storm CVBA.

Bron: Port of Gent

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West