Grotere geleider beperkt elektrisch verlies - Utilities
nieuws

Grotere geleider beperkt elektrisch verlies

Publicatie

4 jun 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

TenneT

TenneT neemt het laatste deel van de Randstad 380 kV ring binnenkort in gebruik. De TSO koos daarbij voor een elektriciteitskabel met een grotere geleider dan functioneel noodzakelijk. Deze keuze beperkt de elektrische verliezen met 37 procent.

Technologische innovatie kan de energietransitie versnellen. Dat bewijst het tachtig kilometer lange hoogspanningsnet Randstad 380 kV. In het grootste project van TenneT op land is 133 kilometer elektriciteitskabel van Prysmian toegepast.

Grotere geleider

Om de netverliezen op het lange tracé te beperken, stelde Prysmian kabels met een grotere geleider voor. De doorsnede is met 2.500 vierkante millimeter een stuk ruimer dan de gebruikelijke  1.600 vierkante millimeter. Hiermee vallen volgens de kabelleverancier de Total Cost of Ownership voor de netbeheerder gunstiger uit en worden de elektrische verliezen en CO2-uitstoot 37 procent minder. Dat levert over een periode van veertig jaar bij vijftig procent netbelasting al 13.000 ton CO2-reductie op.

‘Dit project illustreert hoe je met behulp van technologie kansen op het gebied van energie en klimaat goed kunt benutten’, aldus Rob van Veen, Vice-President Energie & Infra bij Prysmian Group. De toegepaste kabel is onderdeel van een speciaal ontwikkelingsprogramma van Prysmian Group om een hele lijn kabels met grote of lage weerstand geleiders aan te bieden.

Bron: Prysmian

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Prinsjesdag 2021: Extra geld voor CO2-reductie industrie

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30