Handelsplatform maakt betere uitwisseling elektriciteit in Europa mogelijk - Utilities
nieuws

Handelsplatform maakt betere uitwisseling elektriciteit in Europa mogelijk

Publicatie

12 jun 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

elektriciteit, energie

Morgen start het Europese Cross Border Intraday handelsplatform (XBID) met handelen. Daarmee wordt het mogelijk om elektriciteit voor de korte termijn te verhandelen tussen Europese landen. Marktpartijen kunnen tot één uur van tevoren nog elektriciteit in- en verkopen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord gegaan met het gebruik in Nederland van het Europese Cross Border Intraday (XBID)-platform, waarop elektriciteit voor de korte termijn kan worden verhandeld binnen Europa. Dit is een mijlpaal in de Europese integratie van de elektriciteitsmarkt. Dit platform maakt het mogelijk om elektriciteit snel en flexibel uit te wisselen tussen Europese landen. Deze mogelijkheid is belangrijk voor een succesvolle energietransitie. De ACM ziet er op toe dat de energievoorziening ook in de toekomst betrouwbaar, betaalbaar én duurzaam is.

De ACM is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het XBID-platform. Met dit besluit wijzigt de Netcode elektriciteit, Systeemcode elektriciteit en Begrippencode elektriciteit zodat het XBID-platform op 13 juni 2018 kan starten. In eerste instantie zal een tiental Europese landen deelnemen. Naar verwachting zijn binnen afzienbare tijd alle Europese landen aangesloten.

Een uur van te voren nog handelen

De grensoverschrijdende handel in elektriciteit met het XBID-platform betreft de zogenaamde intraday-markt. Op die markt kan een marktpartij tot een uur van te voren nog in elektriciteit handelen. Een marktpartij kan op dit platform direct op basis van de prijs beslissen om wel of niet te handelen. Het maakt niet uit, uit welk land de elektriciteit komt en of er voldoende transportcapaciteit is. Het platform berekent dit zelf waardoor de marktpartij direct de prijs ziet waarvoor elektriciteit beschikbaar is. Dit wordt ook wel impliciete handel genoemd.

Bron: ACM

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West