Hoge elektriciteitsprijzen maken Claus C weer aantrekkelijk - Utilities
nieuws

Hoge elektriciteitsprijzen maken Claus C weer aantrekkelijk

Publicatie

11 okt 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Asset management, gas

RWE heeft op 10 oktober 2018 het besluit genomen om haar gascentrale Claus C in Maasbracht uit de mottenballen te halen. Dat betekent dat de centrale eind 2020 weer beschikbaar komt voor het elektriciteitsnet. Door de toenemende vraag naar regelbaar vermogen en positieve ontwikkelingen op de groothandelsmarkt, heeft RWE besloten Claus C opnieuw in gebruik te nemen. Ook de optie om de centrale aan te sluiten op het Belgische elektriciteitsnetwerk heeft bijgedragen aan dit besluit.

Het duurt naar verwachting twee jaar voordat de gascentrale weer commercieel beschikbaar is voor het Nederlandse netwerk. ‘Om te beginnen heeft de centrale een onderhoudsbeurt nodig’, legt Roger Miesen, CEO van RWE Generation uit. ‘Ze heeft nu vier jaar stilgestaan. Er is wel onderhoud gedaan, maar alles moet weer in topconditie worden gebracht. Daarmee zorgen we ervoor dat Claus C weer stabiel en veilig kan produceren voor een langere periode.’ Ondertussen is het van belang geschikt personeel te vinden. ‘Toen Claus C uit bedrijf ging, zijn alle medewerkers elders ondergebracht, deels op andere locaties van RWE. Maar een aantal mensen heeft ook elders een baan gevonden. Daar moeten we nu dus vervanging voor zoeken.’

Nationale CO2 vloerprijs

Afgelopen week kondigde het kabinet de invoering aan van een nationale CO2-bodemprijs, bovenop het Europese ETS. RWE vindt dit een onverstandige ontwikkeling, zoals Frontier Economics eerder dit jaar ook constateerde. Een aanvullende nationale maatregel zal niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de beperking van CO2-uitstoot op Europees niveau. Ook ontstaat hiermee een gevaar voor de leveringszekerheid in Nederland. ‘De moderne Nederlandse gascentrales spelen een grote rol in de betrouwbaarheid van het energiesysteem’, legt Miesen uit. ‘Een CO2-bodemprijs drijft de kosten op en drukt deze centrales uit de markt. Dat is een risico voor de leveringszekerheid.’ RWE houdt ontwikkelingen aangaande de CO2-vloerprijs dan ook nauwlettend in de gaten.

België

Eerder dit jaar maakte RWE bekend dat Claus C kan worden aangesloten op het Belgische elektriciteitsnetwerk, mits daarvoor het juiste investeringsklimaat wordt gecreëerd. België heeft namelijk besloten om in 2025 afscheid te nemen van kernenergie en moet dus alternatieve energiebronnen zoeken. Om deze transitie te faciliteren voert de Belgische overheid een capaciteitsvergoedingsmechanisme en mogelijk een vervroegde veiling in om de noodzakelijke investeringen in extra vermogen aan te trekken. Claus C kan met de aanleg van een rechtstreekse verbinding een significante bijdrage leveren aan de Belgische leveringszekerheid. De beslissing om Claus C opnieuw in gebruik te nemen in Nederland draagt positief bij aan de mogelijkheid om deze moderne, efficiënte centrale eventueel later aan te sluiten op het Belgische hoogspanningsnetwerk.

Over Claus C

Claus C is een moderne gasgestookte gecombineerde stoom en gasturbine (STEG), een van RWE’s grotere productiefaciliteiten. De centrale heeft een vermogen van 1304 megawatt, met een efficiëntie van ongeveer 58%. Ze kan elektriciteit leveren aan drie miljoen huishoudens. Claus C werd in 2012 in gebruik genomen. In 2014 werd de centrale alweer geconserveerd vanwege slechte marktomstandigheden.

Bron: RWE

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West