IEA onderscheidt kansrijke regio’s voor waterstofproductie
Publicatie
18 jun 2019
Categorie
Soort
nieuws
Tags
groene waterstof
In het rapport The Future of Hydrogen ziet het IEA wereldwijd een grote toekomst voor groen waterstof als energiedrager. Een interessante illustratie in het rapport toont een wereldkaart met de regionale kansen.
Kansrijke gebieden voor de productie van groen waterstof zijn Patagonië, Nieuw-Zeeland, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Mongolië. Maar ook het grootste deel van Australië en delen van China en de Verenigde Staten.
Met dalende kosten voor zonne- en windenergie, kan het bouwen van elektrolysers op locaties met uitstekende hernieuwbare hulpbronnen een goedkope optie voor waterstof worden. Zelfs als de kosten voor omzetting en distributie meegenomen zijn, stelt het IEA. Het is heel goed denkbaar dat waterstof in de toekomst vloeibaar over grote afstanden wordt getransporteerd. In het figuur zijn de blauwe gebieden het duurst en de rode het goedkoopst.
Internationale markt
In Chili kunnen de kosten door combinatie van wind en zon op termijn zelfs onder de 1,6 dollar per kilogram uitkomen. Dat terwijl grote delen van de wereld op het driedubbele uitkomen. Omdat er grote verschillen zijn, is de kans groot dat er een internationale markt voor waterstof zal ontstaan. Nederland en Vlaanderen komen rond de drie dollar per kilogram uit.
Japan
Op dat vlak zijn de plannen in Azie en Oceanie momenteel al vergevorderd. De Renewable Energy Hub in West-Australië bijvoorbeeld. Dat heeft als doel om 7,5 gigawatt aan windproductie en 3,5 gigawatt aan zonne-energie te bouwen. Daarvan is straks ongeveer 8 gigawatt bestemd voor waterstofproductie voor huishoudelijk gebruik en voor export naar onder andere Japan.
Hybride installatie
Verschillende andere projecten voor de productie van waterstof uit speciale hernieuwbare bronnen in verschillende delen van de wereld zijn in voorbereiding of zijn aangekondigd. In gebieden waar beide middelen uitstekend zijn, kan het combineren van zon-PV en onshore-wind in een hybride installatie de kosten verder verlagen.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Gasunie en Vopak ontwikkelen infrastructuur waterstof-importterminal
3 mei 2022Gasunie en Vopak kondigden aan dat zij een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan. De bedrijven willen samen terminalinfrastructuur ontwikkelen voor de invoer van waterstof via Nederlandse en...

Europese samenwerking voor nieuwe generatie PEM elektrolyzers
26 apr 2022TNO werkt samen met het Belgische bedrijf Bekaert, Johnson Matthey uit Engeland en het Duitse Schaeffler bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie elektrolyzers. De...

Energie- en waterprojecten in race nationaal groeifonds
5 nov 2021Samen met organisaties, bedrijven en mede-overheden hebben ministeries 37 voorstellen ingediend voor een administratieve en procedurele toetsing door de Toegangspoort van het Nationaal Groeifonds. Opvallend...

Ineos investeert twee miljard in groene waterstofproductie
18 okt 2021Ineos investeert meer dan twee miljard euro in de productie van groene waterstof in heel Europa. Het bedrijf bouwt daarvoor in de komende tien jaar...
