Industrie Zeeland en Vlaanderen zet in op forse CO2-reductie
Publicatie
18 apr 2018
Categorie
Het Nieuwe Produceren
Soort
nieuws
Tags
CO2-reductie, groene waterstof
De elf multinationals in het zuidwesten van Nederland en West-Vlaanderen gaan samenwerken om de Parijse doelen van 80 tot 95 procent CO2-reductie in 2050 te bereiken. In een routekaart wordt ondermeer ingezet op elektrificeren en waterstof, CO2 als grondstof en pyrolyse.
In het initiatief Smart Delta Recources werkt de industrie samen met de provincie Zeeland, North Sea Port en Economische Impuls Zeeland. Geen grote producent uit de regio ontbreekt daarbij. ArcelorMittal, Cargill, Cosun, Dow, Engie, ICL-IP, LambWeston/Meijer, Sabic, Trinseo, Yara en Zeeland Refinery, ze doen allemaal mee. En er zijn al diverse projecten gestart, zoals recent de waterstofleiding tussen Yara en Dow. De bedrijven zijn echter ambitieuzer en willen vaart maken om hun productie te verduurzamen. Daarvoor riep men de hulp in van onderzoeksbureau CE Delft dat het rapport Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region samenstelde.
Pyrolysefabriek
De industrie focust zich op drie thema’s. Te beginnen met het elektrificeren van productieprocessen en de inzet van groen waterstof. Ook zet ze in op het gebruik van circulaire grondstoffen, met name plastics. Het derde thema is de afvang en opslag, danwel gebruik van kooldioxide. De routekaart die net is gepubliceerd stelt een aantal concrete projecten voor. Zo wil de industrie investeren in een honderd megawatt elektrolyseer. Op het mensenlijstje staat ook een waterstofnetwerk tussen Gent en Vlissingen. En er is infrastructuur nodig om windenergie naar de fabrieken te leiden. Opvallend project is de voorgenomen bouw van een pyrolysefabriek. Deze moet in de toekomst 250.000 ton afval omzetten in pyrolyse-olie. Deze olie kan als grondstof dienen voor polyethyleen, polypropeen of polystyreen.
Koolmonoxide
Ook de opslag en hergebruik van CO2 en CO kunnen de industrie helpen bij het halen van hun klimaatambities. Daarvoor wil men een regionaal CO2-netwerk aanleggen, dat aan kan sluiten op de infrastructuur in de regio Rotterdam. Men hoopt ook CO2 in te kunnen zetten voor de productie van chemicaliën (steel2chemicals). Er liggen al plannen klaar om koolmonoxide van ArcelorMittal te transporteren naar Dow Chemicals om het eenvoudiger te verwerken CO te gebruiken als grondstof.
700 miljoen
De bedrijven onderzoeken ook de inzet van warmtepomptechnieken, zoals mechanische en thermische damprecompressie en hoge temperatuur warmtepompen. Geothermie is ook onderwerp van onderzoek. Met name de bedrijven in de regio Brabant die minder hoge temperaturen nodig hebben dan de chemische en staalindustrie zouden hiervan kunnen profiteren. De ondergrond in de regio Bergen op Zoom is een potentieel rijke warmtebron. De verwachting is dat aquifers met temperaturen van 110 tot 180 graden Celsius zijn aan te boren.
De kosten lopen tegen de zevenhonderd miljoen als alle plannen doorgaan. Hoe dit precies wordt gefinancierd, is nog niet geheel duidelijk, maar hulp van de overheid is zeker nodig. Uit het plan van CE Delft wordt duidelijk dat het succes van de individuele projecten mede afhankelijk is van de implementatie van alle projecten. Het hergebruik van CO2 wordt vergemakkelijkt met de aanwezigheid van groene waterstof en een volwassen infrastructuur voor zowel waterstof als kooldioxide.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Gasunie en Vopak ontwikkelen infrastructuur waterstof-importterminal
3 mei 2022Gasunie en Vopak kondigden aan dat zij een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan. De bedrijven willen samen terminalinfrastructuur ontwikkelen voor de invoer van waterstof via Nederlandse en...

Europese samenwerking voor nieuwe generatie PEM elektrolyzers
26 apr 2022TNO werkt samen met het Belgische bedrijf Bekaert, Johnson Matthey uit Engeland en het Duitse Schaeffler bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie elektrolyzers. De...

Project 6-25 helpt industrie bij energiebesparing
8 nov 2021De industrie staat voor een ambitieuze opgave: 14,3 megaton extra reductie in 2030 ten opzichte van 2015 bovenop de bestaande doelstelling. Innovatieve technologie is nodig...

Energie- en waterprojecten in race nationaal groeifonds
5 nov 2021Samen met organisaties, bedrijven en mede-overheden hebben ministeries 37 voorstellen ingediend voor een administratieve en procedurele toetsing door de Toegangspoort van het Nationaal Groeifonds. Opvallend...
