Industrie kan snel haar energie- en grondstofgebruik verduurzamen - Utilities
nieuws

Industrie kan snel haar energie- en grondstofgebruik verduurzamen

Publicatie

24 apr 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

groen gas

Nederland kan rond 2050 ongeveer 11 miljard kubieke meter per jaar hernieuwbaar gas produceren. Dat staat in het rapport Green liaisons. De industrie kan al op korte termijn zowel haar energie- als grondstofgebruik verduurzamen.

Vooral ‘superkritische watervergassing’ kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Reststromen worden daarbij gekraakt en alle organische stoffen worden benut zodat er geen digestaat meer is. Ook bio-raffinage in combinatie met zeewier kan op termijn fors bijdragen aan zowel de eiwit-transitie als energietransitie. Dit past in de beweging om offshore windparken geavanceerder te benutten. Het rapport, opgesteld door adviesbureau De Gemeynt, in opdracht van TKI Nieuw Gas, KVGN en Groen Gas NL is aangeboden aan de directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken (EZK), Sandor Gaastra.

De huidige netstructuur is echter nog niet klaar voor zo’n sterke toename van groen gas. De netbeheerders schatten dat een investering van 300 miljoen euro in netaanpassingen nodig is om in 2030 3 miljard kuub groen gas aan te kunnen.

Grondstofgebruik

Het is voor het eerst dat de bijdrage van groen gas als hernieuwbare grondstof zo specifiek in kaart  gebracht – niet alleen als energiebron maar ook als groene grondstof. De industrie moet immers ook haar grondstofgebruik verduurzamen. Dat kan alleen met koolstofmoleculen uit gecertificeerde biomassa. Door te innoveren in groen gas kan de industrie al op korte termijn zowel haar energie- als grondstofgebruik verduurzamen. Daarnaast zal groen gas ingezet kunnen worden voor duurzame verwarming via bijvoorbeeld hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West