'Ineos kiest Antwerpen voor investering van 2,7 miljard' - Utilities
nieuws

‘Ineos kiest Antwerpen voor investering van 2,7 miljard’

Publicatie

6 jan 2019

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Antwerpen, Ineos, investering

Chemiebedrijf Ineos gaat de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar doen in de haven van Antwerpen. Het gaat om een totale investering van 2,7 miljard euro. Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag. De gesprekken zijn nog niet helemaal afgerond, maar ‘de belangrijkste hordes in het dossier zijn genomen’. Het bedrijf was ook in gesprek in Rotterdam. 

De chemiegigant wil in de Antwerpse haven, waar het al aanwezig is met productie-installaties, twee fabrieken bouwen. Een van de twee is een kraker die ethaangas omzet in ethyleen. Dat is een belangrijke grondstof in de chemiesector. Ook wil het bedrijf een propaandehydrogeneringsfabriek (PDH) bouwen. Die zet propaangas om in propyleen.

Al eerder waren de plannen bekend, alleen de locatie nog niet. Begin juli 2018 werd duidelijk dat de hydrogeneringsfabriek 750.000 ton propaan per jaar gaat omzetten in propeen. De capaciteit van de ethaankraker werd toen nog niet bekend gemaakt.

Schaliegas

Oprichter en CEO van Ineos Jim Ratcliffe benadrukte in juli dat deze investeringen alleen mogelijk zijn door de schaliegasrevolutie in de VS. Daar zal een groot deel van de grondstoffen vandaan komen. Eerder investeerde Ineos twee miljard dollar in acht speciale schepen. Daarmee kan het jaarlijks meer dan 800.000 ton ethaangas bij -90 graden Celsius uit de Verenigde Staten naar Europa importeren.

Volgens De Tijd zou de keuze van Ineos uiteindelijk op Antwerpen zijn gevallen, omdat de meeste afnemers van de grondstoffen uit de nieuwe fabrieken zich in de Vlaamse haven bevinden.

Bron: Ineos

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Succesvolle test waterstofopslag Zuidwending

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30