IPCC wil opwarming beperken tot anderhalf graden Celsius - Utilities
nieuws

IPCC wil opwarming beperken tot anderhalf graden Celsius

Publicatie

10 okt 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, klimaatverandering

Om het broeikaseffect tot anderhalf graden Celsius te beperken, zouden snelle, ingrijpende en ongekende veranderingen in alle aspecten van de samenleving nodig zijn, aldus het IPCC in een nieuw rapport. Met duidelijke voordelen voor mensen en natuurlijke ecosystemen kan beperking van de opwarming van de aarde tot anderhalf in plaats van de initieel genoemde twee graden Celsius helpen bij een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. Ook noemt het panel de noodzaak voor CCS om de doelen te bereiken.

Het speciale rapport over opwarming van de aarde van anderhalf graden Celsius werd door het IPCC goedgekeurd in Incheon, Republiek Korea. Het zal een belangrijke wetenschappelijk uitgangspunt zijn voor de klimaatconferentie van Katowice in Polen in december, wanneer regeringen de Overeenkomst van Parijs herzien om de klimaatverandering aan te pakken.

‘Een van de kernboodschappen die zeer sterk uit dit rapport naar voren komt, is dat we nu al de gevolgen van een graad Celsius van het broeikaseffect zien door extremer weer, stijgende zeespiegels en afnemend poolijs’,  zei Panmao Zhai, covoorzitter van de IPCC-werkgroep I.

CCS

Het rapport concludeert dat het beperken van de opwarming van de aarde tot anderhalf graden Celsius snelle en verreikende overgangen in land, energie, industrie, gebouwen, transport en steden vereist. De wereldwijde netto door de mens veroorzaakte emissies van koolstofdioxide zouden met ongeveer 45 procent moeten dalen ten opzichte van het niveau van 2010 in 2030, en zelfs tot ‘netto nul’ rond 2050. Dit betekent dat eventuele resterende emissies in evenwicht moeten worden gehouden door het verwijderen van CO2 uit de lucht.

De rapporteurs waarschuwen tegelijkertijd voor teveel vertrouwen in CCS. ‘Als de globale temperatuur tijdelijk anderhalf graden Celsius overschrijdt of overschrijdt, betekent dit dat er meer wordt vertrouwd op technieken die CO2 uit de lucht verwijderen om de mondiale temperatuur tegen 2100 te verlagen. De effectiviteit van dergelijke technieken is op grote schaal niet bewezen. sommige kunnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor duurzame ontwikkeling’, aldus het rapport.

Gevolgen klimaatverandering

Het rapport belicht een aantal gevolgen van de klimaatverandering die kunnen worden vermeden door het broeikaseffect tot anderhalf graden Celsius te beperken in vergelijking met twee graden Celsius of meer. Zo zou tegen 2100 de wereldwijde zeespiegelstijging tien centimeter  lager zijn bij een globale opwarming van anderhalf graden Celsius in vergelijking met twee graden Celsius. De kans op een Noordpoolzee die vrij is van zee-ijs in de zomer zou één keer per eeuw zijn met een broeikaseffect van anderhalf graden Celsius, vergeleken met minstens één keer per decennium met twee graden Celsius. Koraalriffen zouden met 70-90 procent afnemen met een broeikaseffect van anderhalf graden Celsius, terwijl vrijwel alle (> 99 procent) verloren zou gaan met twee graden Celsius.

Ecosystemen

‘Elk extra beetje opwarming is van belang, vooral omdat opwarming van anderhalf graden Celsius of hoger het risico verhoogt dat gepaard gaat met langdurige of onomkeerbare veranderingen, zoals het verlies van bepaalde ecosystemen’, zegt Hans-Otto Pörtner, medevoorzitter van IPCC Working Groep II. Het beperken van de opwarming van de aarde zou ook mensen en ecosystemen meer ruimte geven om zich aan te passen en onder de relevante risicodrempels blijven, voegde Pörtner eraan toe.

Het rapport onderzoekt ook de beschikbare wegen om de opwarming tot anderhalf graden Celsius te beperken, wat het zou kosten om ze te bereiken en wat de gevolgen zouden kunnen zijn. ‘Het goede nieuws is dat sommige acties die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot anderhalf graden Celsius te beperken, al over de hele wereld aan de gang zijn, maar dat ze zouden moeten versnellen’, zegt Valerie Masson-Delmotte, covoorzitter van werken Groep I.

 

Bron: IPCC

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West