Japan neemt eerste waterstofschip in gebruik
Publicatie
13 dec 2019
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
blauwe waterstof
Japan neemt ’s werelds eerste waterstofschip voor het zeetransport van vloeibare waterstof ter wereld in gebruik. Het energiebronnen-arme land werkt aan een wereldwijde toeleveringsketen voor koolstofvrije brandstof. Waterstof speelt daar een grote rol in. Zo gebruiken de Japanners tijdens de Olympische Spelen alleen nog maar emissie loze energiebronnen.
Japan is al langer van plan om waterstof, geproduceerd uit steenkool, uit Australië te importeren. Het land heeft geen eigen natuurlijke energiebronnen en wil minder afhankelijk worden van kernenergie. De Japanners zetten dan ook massaal in op de waterstofeconomie, voor zowel transport als de energievoorziening.
Vloeibare waterstof
Het waterstofschop Suiso Frontier van Kawasaki Heavy Industries moet de eerste bulk aan waterstof transporteren. Om dat efficiënt te doen moet het volumineuze gas nog wel worden gekoeld naar een temperatuur van -253 graden Celsius.
Kawasaki bouwt momenteel opslagtanks in Japan om de door schepen aangeleverde vloeibare waterstof te ontvangen voor de geplande start van de proefzendingen uit Australië eind 2020.
Steenkool
Australië is van plan om waterstof te produceren door middel van liquefactie uit de enorme voorraden laagwaardige steenkool. Dit proces produceert echter koolstof als bijproduct, dus het is alleen milieuvriendelijk als de koolstof wordt opgevangen en opgeslagen.
De Hydrogen Frontier is in staat om 1.250 kuub vloeibare waterstof in één tank te vervoeren. Om de doelstellingen van Japan voor een commerciële waterstofleveringsketen tegen 2030 te bereiken, zal Kawasaki Heavy veel grotere schepen moeten ontwikkelen, vergelijkbaar met de capaciteit van moderne LNG-tankers.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Dossier Waterstof: Blauwe waterstof als breekijzer
14 sep 2021Waterstof kan een belangrijk onderdeel zijn in het toekomstige energiesysteem. Groene waterstof heeft daarbij de voorkeur. Toch zien experts blauwe waterstof uit organische stromen als...

Methaanemissies maken blauwe waterstof minder milieuvriendelijk
25 aug 2021Blauwe waterstof is niet altijd een milieuvriendelijker oplossing, concluderen onderzoekers van Cornell en Stanford University. De energie die nodig is voor koolstofafvang en -opslag verhoogt...

Waterstofbeurs HyXchange stap dichterbij
2 jun 2021Bij een nieuwe energiedrager, hoort ook een nieuwe handelsbeurs, zo dacht Gasunie vorig jaar. Inmiddels zijn de eerste verkenningen geweest naar wat nodig is om...

Den Helder wil in 2027 blauwe waterstof
29 okt 2020Het samenwerkingsverband van bedrijven en overheden in Den Helder H2Gateway verkende de mogelijkheden voor grootschalige productie van blauwe waterstof. Het rapport: Poort naar een CO2-vrije...
