Kleine veldenbeleid stokt
Publicatie
30 jan 2020
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
EBN, NAM
De Nederlandse gasvoorraden nemen sneller af dan de schattingen van de Nederlandse Staat tot nog toe laten zien. Dat concluderen Lucia van Geuns en Jilles van den Beukel van the Hague Center for Strategic Studies. Ontwikkeling van kleine velden is steeds ongunstiger door langere vergunningsprocedures en een verslechterd belastingregime. Daardoor wordt Nederland afhankelijker van import, wat ongunstig uitpakt voor de CO2-uitstoot.
In de afgelopen tien jaar hebben de langetermijnprognoses voor de Nederlandse aardgasproductie in kleine velden de productie voortdurend overschat. De belangrijkste reden hiervoor is niet technisch of geologisch, maar eerder een onderschatting van de snelheid waarmee het bedrijfsklimaat voor de Nederlandse gasindustrie is verslechterd.
Tot deze conclusie komen Lucia van Geuns en Jilles van den Beukel van the Hague Center for Strategic Studies. In het rapport Detoriation for Dutch small natural gas fields leggen de onderzoekers uit waarom de oliemaatschappijen terughoudend zijn in investeringen in de kleine Nederlandse gasvelden.
Mijnwet
Er zijn minder projecten gerealiseerd dan verwacht en de projecten die wel zijn gerealiseerd, duurden langer dan verwacht. De vergunningsprocedures nemen veel tijd in beslag, zeker na de invoering van een nieuwe mijnwet. Het belastingregime is minder gunstig dan in de Britse zuidelijke Noordzee. Lokale overheden maken vaak gebruik van alle mogelijkheden die de nieuwe mijnbouwwet biedt om projecten zoveel mogelijk te vertragen.
Lage prijzen
De huidige lage gasprijzen maken het voor Nederlandse gasproducenten moeilijker om aan financiering te komen. Een lage casusvoorspelling, uitgaande van een verdere verslechtering van het investeringsklimaat, voorspelt dat de Nederlandse aardgasproductie in 2030 vrijwel geheel zal zijn stopgezet.
Import
Aangezien het Nederlandse aardgasverbruik de komende tien jaar naar verwachting relatief constant zal zijn, zal de gasinvoer drastisch toenemen. Binnen de EU wordt Nederlands gas vervangen door Russisch pijpleidinggas en LNG-import.
Uitstoot
De totale uitstoot van broeikasgassen voor geïmporteerd aardgas is ongeveer dertig procent hoger dan die van Nederlands gas. Dit komt door methaanlekkages en de energie die nodig is om gas over lange afstanden te transporteren. Op wereldschaal wordt hiermee alle vooruitgang tenietgedaan die momenteel wordt geboekt door het vergroten van het aandeel van zon en wind in de Nederlandse energiemix.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Gaswinning Groningen onder twaalf miljard kuub
11 sep 2019De gaswinning uit het Groningenveld daalt het komende gasjaar naar 11,8 miljard kuub. Daarmee zakt de winning onder het door Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerde...

SoDM: Gebrek aan alertheid oorzaak lekkage tankenpark NAM
28 mei 2019Een gebrek aan alertheid bij de NAM is een belangrijke oorzaak voor de lekkage van dertig kuub aardgascondensaat uit het tankenpark in Delfzijl. Dat stelt...

Opnieuw aardbevingen in Groningen
22 mei 2019Ondanks het terugschroeven van de gasproductie, werd Groningen vanmorgen opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een magnitude van 3.4 volgens de Schaal van Richter,...

Tweede Kamer wil parlementaire enquête Gaswinning Groningen
5 mrt 2019Woordvoerders van alle Tweede Kamerfracties hebben een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee ondertekend waarin wordt uitgesproken dat er een parlementaire enquête naar...
