Koeling en elektriciteit uit tropische oceaan - Utilities
nieuws

Koeling en elektriciteit uit tropische oceaan

Publicatie

26 okt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Bluerise

Het Delftse Bluerise ontwikkelde een nieuwe technologie om in de tropen energie op te wekken uit de oceaan. Hiermee kunnen grote gebieden van duurzame energie worden voorzien. En waar wind- en zonne-energie altijd afhankelijk zijn van of de zon schijnt en of de wind waait, produceert Bluerise straks dag en nacht schone energie.

Oceanen bedekken zeventig procent van onze planeet. Ze zijn de grootste collector van zonne-energie. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op duizend meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Met dit temperatuurverschil kun je een enorme hoeveelheid duurzame energie opwekken. Bluerise gebruikt deze energie om duurzame koeling en elektriciteit te produceren.

Koeling

In de tropen wonen meer dan een miljard mensen dichtbij de kust. Meer dan de helft van de energie gaat naar airconditioning. Deze airconditioners gebruiken veel dure, niet duurzame elektriciteit en zorgen voor veel CO2-uitstoot. Met het koude water uit de diepe oceaan zijn gebouwen tegen veel lagere kosten op een duurzame manier te koelen.

Elektriciteit

Met het temperatuurverschil tussen het warme water aan de oppervlakte en het koude diepe water kan bovendien elektriciteit worden opgewekt, dag en nacht. Want anders dan zonne- en windenergie, is oceaanenergie altijd beschikbaar, en hoeft dus niet aangevuld te worden met vervuilende energiebronnen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.

Van hotels tot vliegvelden

De technologie van Bluerise krijgt veel belangstelling. In Curaçao werkt Bluerise aan een project bij de luchthaven en ook in Jamaica wordt hard gewerkt. Daar kan men niet wachten, want de energieprijzen zijn er zeer hoog en zestig procent van de energiekosten zijn toe te rekenen aan airconditioning.

Crowdfunding

Bluerise is klaar voor de commerciële uitrol en via crowdfunding kan iedereen nu investeren in Bluerise. Het doelbedrag van 250.000 euro, dat nodig is om de stap tot aan de realisatie van het eerste project te maken, werd al binnen één dag gehaald. Om een tweede project te realiseren en de uitrol te versnellen, is een nieuw doel gesteld op 500.000 euro en loopt de crowdfunding campagne nog volop door.

Bron: Bluerise

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.