Kolencentrale Engie omgebouwd naar biomassa - Utilities
nieuws

Kolencentrale Engie omgebouwd naar biomassa

Publicatie

1 nov 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

biomassa, Kolencentrale

Een consortium gaat onderzoeken of de kolencentrale van Engie in Rotterdam omgebouwd kan worden naar een biomassagestookte centrale.

Hiervoor wordt een innovatieve biomassa voorbehandelingsinstallatie geïntegreerd in de kolencentrale. Deze installatie, die ontwikkeld wordt door het Noorse bedrijf Arbaflame, zal zogenoemde stoombehandelde biomassapellets produceren uit duurzame biomassa die voldoet aan de strengste EU duurzaamheidscriteria. Deze pellets zijn vergelijkbaar met kolen. Vergeleken met gewone biomassapellets zijn ze beter waterafstotend, hebben ze een hogere energiedichtheid en hebben ze bijna dezelfde verbrandingseigenschappen als kolen. Hierdoor kunnen zij relatief gemakkelijk worden toegepast in een bestaande kolencentrale, wat de ombouwkosten van een kolencentrale naar een biomassagestookte centrale aanzienlijk verlaagt.

Ondanks dat delen van deze stoombehandelingstechnologie en de geproduceerde pellets al eerder zijn getest bij vijftien andere energiecentrales, is de beoogde kosteneffectieve volledige integratie van deze technologie in een bestaande moderne kolencentrale nog nooit op deze schaal beproefd.

Duurzame elektriciteit en warmte

‘De centrale kan een belangrijke rol spelen in de Rotterdamse haven als flexibele aanvulling op zon en wind energie, maar ook door de levering van duurzame warmte. Op dit moment is het echter technisch en financieel nog niet haalbaar om een kolencentrale om te bouwen naar honderd procent biomassa. Een succesvol project kan de opmaat zijn naar levering van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit en warmte aan de omgeving’, zegt manager kolen van Engie, Jeroen Schaafsma.

Aangezien de stoombehandeling technologie ook geschikt is voor bio raffinage, kan het project ook organische bijproducten zoals bio chemicaliën leveren. Dit maakt het mogelijk om ook een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere cascadering van biomassa.

Voor dit project ontvangt het consortium ruim 19 miljoen euro aan EU-subsidie.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West