Kraker Sabic krijg centrale rol in Limburgs warmtenet - Utilities
nieuws

Kraker Sabic krijg centrale rol in Limburgs warmtenet

Publicatie

26 mei 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Sabic, warmtenet

Chemiebedrijf Sabic en Het Groene Net (HGN) gaan een warmtenet voor Zuid-Limburg ontwerpen. Daarbij moet kraker Olefins 4 van Sabic het grootste deel van de warmte leveren. Het is de bedoeling dat 30.000 huishoudens en 80 kantoren vanaf 2020 worden aangesloten op HGN.

Het gaat daarbij om woningen en kantoren in Geleen, Beek en Maastricht Aachen AirportAls het engineeringstraject succesvol is, kan Sabic in 2019 de voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet treffen. Dat gebeurt dan tijdens de onderhoudsstop van naftakraker Olefins 4, die elke zes jaar plaatsheeft. De Provincie Limburg ziet het project als een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van woningen en kantoren.

26 miljoen kuub

Directeur Rogier Dieteren van Het Groene Net benadrukt de impact van het project: ‘Als het engineeringstraject succesvol is, ontstaat door deze verbinding met Sabic op Chemelot op termijn één van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland.’ Volgens hem kan HGN uiteindelijk 26 miljoen kuub aardgas per jaar besparen en de uitstoot van CO₂ met 47.000 ton reduceren.

Parijsdoelstellingen

Volgens Robert Claasen, directeur van Chemelot past deze stap uitstekend bij de ambitie van het chemiecluster om in 2025 de meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa zijn. ‘De transitie naar duurzame energie staat bij Chemelot hoog op de agenda. Deze overeenkomst is een belangrijke stap. Daarnaast zijn we binnen Chemelot andere mogelijkheden in beeld aan het brengen om de Parijsdoelstellingen te kunnen realiseren.’

Bron: Sabic

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West