Lage olieprijs kan zomaar omslaan - Utilities
nieuws

Lage olieprijs kan zomaar omslaan

Publicatie

28 jan 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Waar in 2014 nog 112 dollar voor een vat Brent olie werd betaald, kost deze nu 33,70 dollar. Beleggers vertrekken dan ook massaal uit de oliehandel, net als uit veel andere grondstoffen. Intussen voelen ook de landen die voornamelijk afhankelijk zijn van de inkomsten van de oliehandel de pijn van een lage koers. Met name Rusland, dat grotendeels afhankelijk is van de export van olie en gas, moest de staatsbegroting al bijstellen. Ook Venezuela en Nigeria zitten inmiddels in diepe crisis vanwege de lage prijzen.

Voor de Nederlandse industrie zijn de lage prijzen juist een opsteker. Tenminste de energiegrootverbruikers hebben een aanzienlijk lagere rekening. Het is nu afwachten of de lage prijzen straks geen rebound effect hebben. Door de lage prijzen nemen de investeringen in de upstream markt ook af waardoor de wereldwijde productie op gegeven moment drastisch kan gaan dalen. Olie- en gas-expert Cyril van Widdershoven rekent voor dat een jaar niet investeren in productiecapaciteit gelijk staat aan twee jaar niet produceren: ‘Een snelle rekensom leert dan dat gezien het feit dat de afgelopen drie jaar nauwelijks is geïnvesteerd, we al bijna zes jaar achterlopen. De beurs gaat momenteel voor short en speculeert op een verlaging van de olieprijs. Maar op de langere termijn kan dat wel eens drastisch gaan veranderen’, aldus Van Widdershoven.

De internationale ontwikkelingen zijn een opstapeling van factoren die ongunstig zijn voor de fossiele brandstoffen. Grootste boosdoener is het enorme overschot op de markt. In een poging de Amerikaanse schalieolie uit de markt te stoten, bleef Opec op volle sterkte produceren. Daar komt straks nog eens de productie van Iran bij, dat weer internationaal mag handelen. Inmiddels puilen de voorraden uit en de Amerikaanse Energy Information Administration noteerde weer een stijging van acht miljoen vaten olie. Desondanks daalde de productie in Amerika wel licht. Bovendien nam de voorraad stookolie af vanwege het extreme weer aan de oostkust van de VS.

De rest van de wereld heeft juist te maken met een zachte winter waardoor voorraden voorlopig nog niet hoeven te worden aangesproken. Bovendien is de terugval van de Chinese economie een aderlating voor de olie-export. Japan neemt weer zijn kerncentrales in gebruik en zal dus minder gas nodig hebben. De gasmarkt heeft dan ook vergelijkbare overschotten. Met name LNG heeft momenteel meer productiecapaciteit dan er vraag is.

De overschotten moeten we ook niet overdrijven, vindt Van Widdershoven. ‘De getallen die worden genoemd gaan om voorraden die gelijk staan aan de productie van twee maanden. Er hoeft maar iets te gebeuren en de overschotten slaan om in tekorten. Het feit dat Transneft gaat praten met Saudi Arabië is een teken dat ook voor de Opec-leden de grens is bereikt.’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.