LyondellBasell verduurzaamt fabriek voor 150 miljoen - Utilities
nieuws

LyondellBasell verduurzaamt fabriek voor 150 miljoen

Publicatie

3 sep 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2-reductie, Energiebesparing, investering, project

LyondellBasell en Covestro bouwen een installatie die moet zorgen voor een enorme energiebesparing en reductie in CO2-uitstoot. De bedrijven starten dinsdag met de bouw op hun joint venture productielocatie op de Maasvlakte. Het gaat om een investering van 150 miljoen euro.

Op de site wordt propyleen oxide en styreen monomeer geproduceerd. Met het zogenoemde Circular Steam Project (CSP) wordt de hoeveelheid afvalwater die vrijkomt bij het productieproces sterk verminderd en op een innovatieve manier verder behandeld. Daarnaast wordt geproduceerde warmte optimaal benut.

De twee bedrijven verwachten de uitstoot van CO2 met 150.000 ton per jaar te verminderen. Op energie wordt een petajoule per jaar bespaard en ook zorgt de nieuwe installatie ervoor dat 11 miljoen kilo zouten per jaar niet meer in het oppervlaktewater terecht komen.

Circulaire stoom

LyondellBasell en Covestro bouwen een nieuwe ‘bio plant’ en verbrandingsinstallatie op de locatie op de Maasvlakte, waarin het productieafval wordt behandeld en omgezet in stoom. De stoom wordt gebruikt als een energiebron in de bestaande productiefaciliteit op de locatie. Hierdoor ontstaat een circulair proces. Ongeveer 71 mensen zullen voltijd bezig zijn met de bouw; de nieuwe installaties zullen uiteindelijk 11 fulltime arbeidsplaatsen creëren. Het officiële startsein voor het project werd gegeven tijdens een ceremonie waarbij LyondellBasell en Covestro, samen met een grote groep belanghouders in het project, de bouwplannen en de voornaamste reductiedoelen onthulden.

Het project moet in 2020 klaar zijn.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West