Masters of Industry: van suikerbiet naar kunststof - Utilities
nieuws

Masters of Industry: van suikerbiet naar kunststof

Publicatie

3 dec 2015

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Het afgelopen jaar is veel aandacht geweest voor de mogelijkheid van de suikerbiet als grondstof voor de chemische industrie. En de uitkomsten van onderzoek zijn hoopgevend. Als grondstoffenland is Nederland verrassend sterk gepositioneerd om de wereldwijde fermentatie-industrie te voorzien van suikers en afgeleide producten. Dit blijkt uit een vorig jaar gepresenteerde studie van Deloitte naar de concurrentiepositie van Noordwest-Europese gewassen zoals suikerbiet als grondstof voor de fermentatie gebaseerde chemische industrie.

Steeds meer chemische producten, zoals citroen- en melkzuur, ethanol, vitamines en antibiotica kunnen door middel van fermentatie worden geproduceerd. In 2017 zal de productiequota voor suiker en isoglucose in Europa verdwijnen, waardoor een vrije markt ontstaat en aanzienlijk meer suiker geproduceerd gaat worden. Verwacht wordt dat de suikerproductie in Nederland sterk zal groeien.

 

Noordoosten

Inmiddels zijn grote productiebedrijven als AkzoNobel en Suikerunie (Cosun) initiatieven gestart op het gebied van de suikergebaseerde chemie. Er zijn verschillende allianties gevormd, met name in gebieden waar veel suikerbieten worden verbouwd en ook chemie aanwezig is. In het noordoosten van Nederland en het zuidwesten.

 

Chembeet

Maar praatjes vullen geen gaatjes. Nu wordt het tijd voor concrete stappen. Er zijn verschillende technologieen ontwikkeld en er worden productieroutes bedacht, dus het wordt hoog tijd voor pilotprojecten en proef installaties. Een van de hoopgevende projecten is Chembeet, waar onder andere ook de Landbouwuniversiteit van Wageningen bij betrokken is.  

Momenteel wordt in Lelystad een proefinstallatie gebouwd die van suikertbieten ethanol en later ook andere chemische basistoffen gaat maken. De technische vernieuwing in de proeffabriek komt van de Betaprocess-technologie van samenwerkingspartner Dutch Sustainable Development BV. Deze technologie maakt het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken. Met dit proces verloopt fermentatie naar bruikbare moleculen snel en efficiënt. Het concept leidt tot een verhoogd rendement ten opzichte van de huidige standaard pre-proces methode. Directeur Hans van Klink zal tijdens Master of Industry meer vertellen over de aanpak binnen Chembeet. Installaties op basis van de Betaprocess kunnen mogelijk in de toekomst op het boerenerf terecht komen waar ze de eerste chemische processtappen kunnen uitvoeren. Met een decentrale aanpak kan veel transport worden vermeden. In een eerste stap kan al 75 procent van het totaal aan water uit de bieten worden gehaald. Grote agrarische bedrijven of groepjes van boeren kunnen straks zo'n installatie bedrijven.

 

AkzoNobel

Interessant is ook hoe grote chemische bedrijven met de nieuwe mogelijkheden omgaan. AkzoNobel lijkt al zeer geinteresseerd. Het concern maakte afgelopen november bekend dat het de mogelijkheid gaat onderzoeken voor de productie van chemicaliën op basis van uit bieten gewonnen suiker. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met SuikerUnie, Rabobank, Deloitte, de Investerings en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), Groningen Seaports en de provincie Groningen. Tijdens Masters of Industry zal Marco Waas, directeur Research, Development, Innnovation & Technology bij AkzoNobel Industrial Chemicals, vertellen waar hij de kansen ziet.

 

Inscxhrijven?

Masters of Industry

2 april,

kantoor Groningen Seaports, Delfzijl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.