Meer aandacht voor concurrentiepositie Europese industrie - Utilities
nieuws

Meer aandacht voor concurrentiepositie Europese industrie

Publicatie

15 aug 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

In juli vond een gecombineerde sessie plaats van milieu- en energieministers over duurzame financiering en het governance-systeem voor de Energie Unie. Men wisselde onder andere van gedachten over de ontwikkeling van de energieprijzen in Europa, de invloed van energieprijzen op het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven en welke maatregelen getroffen kunnen worden om energieprijzen en -kosten verder te verminderen.

John Cooper, directeur-generaal van FuelsEurope lichtte de ministers in over de effecten van energieprijzen op het concurrentievermogen van Europese raffinaderijen en de energie-intensieve industrie. Lagere energieprijzen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten zijn volgens hem één van de oorzaken dat investeringen zich naar die regio verplaatsen. De heer Watson benadrukte dat de nu lagere groothandelsprijzen voor elektriciteit niet in dezelfde mate doorwerken in de prijzen van de eindverbruikers, onder andere door verschillen in nationaal beleid, en dat de juiste prijssignalen nodig zijn voor een marktgebaseerde energietransitie.

Vicevoorzitter van de Energy Union Maroš Šefcovic gaf aan dat de Europese Commissie een studie uitvoert naar de recente ontwikkeling van de energieprijzen en zij zal daarover in december 2016 een mededeling publiceren. Hij lichtte kort enkele ontwikkelingen toe en stelde voor om tijdens ieder voorzitterschap aandacht te besteden aan dit onderwerp. De ministers waren eensgezind dat het voltooien van de interne energiemarkt een prioriteit is, dat interconnecties moeten worden verbeterd en dat er aandacht moet zijn voor de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie. Nederland bracht onder andere het belang van een betere coördinatie van steunregelingen voor hernieuwbare energie onder de aandacht.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.