Mega-energiesysteem voor duurzame cacaoproductie Nigeria - Utilities
nieuws

Mega-energiesysteem voor duurzame cacaoproductie Nigeria

Publicatie

22 mei 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Alfen, Theobroma

Alfen realiseert een grote duurzame energie-installatie voor de cacaofabriek van Theobroma in Nigeria. Het innovatieve systeem combineert zonne-energie, bio-energie uit cacaoschillen en batterijopslag op enorme schaal voor de duurzame productie van elektriciteit en stoom. De installatie garandeert een betrouwbare energievoorziening en bespaart fors op operationele kosten, inclusief meer dan één miljoen liter diesel per jaar.

Theobroma uit Amsterdam, onderdeel van duurzaam grondstoffenbedrijf Ecom, verwerkt cacaobonen tot hoogwaardige cacaoproducten voor de chocolade-industrie. Haar fabriek in Lagos maakt momenteel gebruik van dieselgeneratoren, onder andere vanwege de onbetrouwbaarheid van het Nigeriaanse elektriciteitsnetwerk. Diesel is echter een milieuvervuilende, dure brandstof waarvan de lokale aanvoer regelmatig stagneert. Theobroma zocht daarom een duurzaam alternatief dat tevens de bedrijfscontinuïteit garandeert en de hoge operationele kosten reduceert.

Zonne-energie, batterijopslag en bio-energie

Alfen uit Almere kreeg opdracht om een duurzame energie-installatie end-to-end te realiseren. Zij zal 8.000 zonnepanelen plaatsen op de daken en het terrein van de fabriek van Theobroma. Om de opgewekte elektriciteit optimaal te kunnen inzetten combineert Alfen de zonne-energie met haar in-house ontwikkelde systeem voor batterijopslag. Evert Raaijen, Sales Engineer Energieopslag bij Alfen: “Met twee energieopslagsystemen van elk ongeveer 1 MWh is dit het grootste energieopslagproject van Nigeria. Wij verwachten met deze combinatie van zonne-energie en batterijopslag voor Theobroma meer dan één miljoen liter diesel per jaar te kunnen besparen.”

Naast het zonne-energiesysteem wordt er ook bio-energie geproduceerd afkomstig uit afval van cacaobonen van Theobroma. Het totale energiesysteem past uitstekend bij Theobroma’s ambities van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Volledige integratie

Alfen is als koploper in zowel energiedistributie als energieopslagsystemen de juiste partner om de energietransitie bij Theobroma te realiseren. Zij verzorgt het complete project, van ontwerp en levering tot en met montage, besturing en onderhoud. “De installatie voor Theobroma is een combinatie van systeeminnovaties die wij integreren met bestaande systemen. Wij zijn gespecialiseerd in complexe systeemintegraties met energieopslag als deze”, licht Raaijen toe. “Via ons back-office systeem kan Theobroma de prestaties op afstand monitoren en door middel van slim power management optimale besparingen behalen. Verder is de installatie met zijn modulaire opbouw eenvoudig op te schalen voor toekomstige uitbreidingen.”

Bron: Alfen

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.