Minder CO2-uitstoot door nieuw proces Tata Steel - Utilities
nieuws

Minder CO2-uitstoot door nieuw proces Tata Steel

Publicatie

29 sep 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Bij het zogenaamde Hisarna-project hoeven de grondstoffen (ijzererts en metallurgische kolen) niet te worden voorbewerkt zoals bij het traditionele hoogovenproces. De grondstoffen worden rechtstreeks in een reactorvat gebracht zodat er vloeibaar ruwijzer ontstaat. Dat scheelt een volledige processtap en levert een CO2-reductie en een energiebesparing van twintig procent op. Als daarnaast CO2 wordt afgevangen en opgeslagen kan de CO2-uitstoot met wel tachtig procent worden gereduceerd.

De Hisarna-technologie is bij het staalbedrijf in IJmuiden bedacht en wordt ontwikkeld en getest in een speciale pilot plant op de site. Op dit moment wordt gewerkt aan het vernieuwen van de Hisarna-installatie.

Langere periode

De vijfde test met Hisarna gaat in januari 2017 van start en zal een half jaar duren. ‘De modificaties aan de installatie komen voort uit inzichten die zijn opgedaan tijdens de eerste vier proefperiodes’, aldus Koen Meijer, projectleider Hisarna bij Tata Steel. ‘We hebben aangetoond dat de technologie werkt. En we hebben in de Hisarna-installatie meerdere malen gedurende twee tot drie dagen ruwijzer geproduceerd en daar ook staal van gemaakt. De volgende stap is een half jaar durende testcampagne, die in januari van start gaat. We willen nu aantonen dat deze techniek ook gedurende een langere aaneengesloten periode ruwijzer kan produceren.’

De duurtest die in januari van start gaat wordt deels gesubsidieerd door de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Er is een investering mee gemoeid van 25 miljoen euro. Het Hisarna-project van Tata Steel is onlangs door het Ministerie van Economische Zaken genomineerd voor de titel van Nationaal Icoon, een prijs voor baanbrekende innovatieve technologieën.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.