Doel: 20 procent minder kosten voor opslag en gebruik zomerwarmte - Utilities
nieuws

Doel: 20 procent minder kosten voor opslag en gebruik zomerwarmte

Publicatie

4 okt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

warmte

Een Europees onderzoeksproject van zestien miljoen euro onderzoekt opslagtechnieken om zomerwarmte op te slaan voor gebruik in de winter. Het gaat om zes demonstratieprojecten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

De opslagtechnologieën worden gedemonstreerd in combinatie met verschillende warmtebronnen, namelijk geothermische warmte, zonnewarmte en restwarmte uit bijvoorbeeld afvalverwerking. Door het slim combineren van warmtebronnen en opslagtechnologieën moet het in de toekomst mogelijk zijn om met de opgeslagen warmte een heel seizoen te overbruggen.

Warmte opslaan om later te  benutten, bestaat al wel, maar nog niet op de schaal die nodig is om de energievoorziening te verduurzamen. Onderdeel van het project is een warmteopslag die vierhonderd keer groter is dan de grootste batterij in Europa. Duizenden huishoudens zouden daarmee gedurende een jaar hun huizen kunnen verwarmen.

Slim op elkaar afstemmen

De samenwerkende partijen willen de opslagtemperatuur verhogen: tussen 25 en 90 graden. Dit levert voordelen op bij koppelen van opslag aan een warmtenet. De warmte wordt opgeslagen door gebruik te maken van waterhoudende lagen, boorputten en lege mijnen in de ondergrond. Door vervolgens bronnen, gebruikers en opslag in een warmtenet slim op elkaar af te stemmen kunnen de kosten van het hele systeem sterk dalen. De ambitie is minimaal 20 procent reductie. ECN part of TNO coördineert het project dat Heatstore wordt genoemd.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Succesvolle test waterstofopslag Zuidwending

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30