Minister-president Rutte op VN Klimaatconferentie COP24
Publicatie
3 dec 2018
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
CO2-reductie, Klimaatakkoord
Minister-president Rutte neemt vandaag deel aan de opening van de VN Klimaatconferentie COP24 in Katowice, Polen. De minister-president spreekt de nationale verklaring uit en voert gesprekken met regeringsleiders om aandacht te vragen voor het behalen van de doelen van het Parijs Akkoord.
Tijdens COP24 wordt de Talanoa Dialoog gehouden. Hierbij wordt gekeken naar de collectieve voortgang van landen bij het behalen van de doelen van het Parijs Akkoord. Daarnaast moeten tijdens COP24 de uitgewerkte regels voor de implementatie van het Parijs Akkoord worden aangenomen.
Namens Nederland nemen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat op verschillende dagen deel aan COP24, die tot vrijdag 14 december duurt.
In Parijs (2015) werd afgesproken dat de aarde niet meer dan twee graden zou moeten opwarmen, 1,5 graad zou nog beter zijn om de gevolgen van klimaatverandering te beperken . Het belangrijkste doel van de top in Polen is het vaststellen van het rulebook, met daarin de realisatie van de verschillende onderdelen van het Parijse akkoord. De landen willen met name vastleggen hoe ze elkaars plannen kunnen meten en vergelijken.
“De wetenschap is duidelijk. Zonder snelle bezuinigingen op CO2 en andere broeikasgassen zal klimaatverandering steeds destructieve en onomkeerbare gevolgen hebben voor het leven op aarde. Het raamwerk voor actie is bijna gesloten, “zei de secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), Petteri Taalas. Het WMO Greenhouse Gas Bulletin laat zien dat de wereldwijde concentraties van koolstofdioxide (CO2), methaan en stikstofoxide de afgelopen jaren gestaag zijn toegenomen. Bovendien vermeldt het rapport een heropleving van een krachtig broeikasgas en ozonafbrekende stof met de naam CFC-11.
Sinds 1990 is het broeikaseffect van de verschillende broeikasgassen op het klimaat met 41 procent toegenomen, ook wel ‘radioactieve forcering’ genoemd. CO2 is met name goed voor ongeveer 82 procent van de toename van radioactieve energie in het afgelopen decennium, volgens cijfers geciteerd in het WMO-rapport. ‘De laatste keer dat de aarde een vergelijkbare CO2-concentratie ervaart, was drie tot vijf miljoen jaar geleden, toen de temperatuur 2 tot 3 ° C warmer was en het zeeniveau 10 tot 20 meter hoger was dan nu’, aldus Taalas.
Het WMO-rapport komt bovenop het bewijsmateriaal dat is gepresenteerd in het speciale rapport van de Intergouvernementele werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) over de opwarming van de aarde dat in oktober is uitgegeven. In dit rapport vroeg het IPCC dringend om tegen het midden van deze eeuw een nul-netto-uitstoot van CO2 te bereiken, om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius of minder. Bij deze temperatuurstijging zijn de gevolgen nog te overzien.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Project 6-25 helpt industrie bij energiebesparing
8 nov 2021De industrie staat voor een ambitieuze opgave: 14,3 megaton extra reductie in 2030 ten opzichte van 2015 bovenop de bestaande doelstelling. Innovatieve technologie is nodig...

Industrie boekt grootste vooruitgang met CO2-reductie
2 nov 2021De nieuwe CO2-heffing in combinatie met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) zorgt voor een trendbreuk in de verwachte broeikasgasuitstoot van de industrie. Dit...

Kooldioxide is een mooie hulpstof voor betonrecycling
13 okt 2021De cementindustrie is goed voor vier procent van de wereldwijde CO2-emissies. Vele ogen zijn dan ook gericht op de inspanningen van de sector om de...

Column: Van het gas af
13 okt 2021De gemeente waarin ik woon vroeg burgers mee te denken over hoe een aantal wijken van het aardgas zouden kunnen. Nu hebben de ambtenaren goed...
