NAM gaat met Storelectric grootschalig energie opslaan - Utilities
nieuws

NAM gaat met Storelectric grootschalig energie opslaan

Publicatie

6 jun 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, NAM, opslag

Storelectric heeft de  NAM70 Challenge gewonnen. De innovatie van het Britse bedrijf is gebaseerd op Compressed Air Energy Storage. Bij stroomoverschotten wordt lucht samengeperst. Zodra er weer elektriciteit nodig is, wordt de druk er weer afgehaald. Zodoende kan weer stroom worden opgewekt. 

Storelectric werd unaniem door de jury tot winnaar uitgeroepen en ontvangt 50.000 euro. Bovendien gaat het bedrijf de innovatie samen met NAM implementeren. Naast Storelectric streden Proton Ventures uit Nederland en Eco-Tech Ceram uit Frankrijk om de winst.

Scale-ups

Deze drie innovatieve bedrijven hadden zich ingeschreven voor de NAM70 Challenge. Dat is een initiatief van NAM om groeibedrijven, zogenaamde scale-ups, uit te dagen. Ze moesten met innovatieve ideeën komen voor het grootschalig opslaan van duurzame energie. Opslag van duurzaam geproduceerde energie wordt cruciaal om het toekomstige energiesysteem door de seizoenen heen stabiel te houden en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Gamechanger

Met Compressed Air Energy Storage kan een overschot aan wind- of zonne-energie onder de grond worden opgeslagen. Daar wordt de overtollige energie gebruikt om lucht onder hoge druk in een ondergronds reservoir te bewaren. De lucht wordt dan samengedrukt om energie op te slaan. Wanneer je de energie nodig hebt, laat je de lucht weer vrij. Door het drukverschil ontstaat opnieuw bruikbare energie.

De jury was lovend over het idee: ‘Wij hebben na intensief beraad gekozen voor Storelectric, vanwege de mogelijkheid hun oplossing voor grootschalige opslag van duurzame energie snel op te kunnen schalen. Daarnaast is de oplossing op bestaande locaties van NAM te implementeren. Wij zien hun oplossing als een potentiële game changer, waarmee we de energietransitie samen kunnen versnellen.’

De jury bestond uit Manon Janssen (CEO Ecorys/boegbeeld Topsector Energie), Tim van der Hagen (Voorzitter van het College van Bestuur TU Delft), Gertjan Lankhorst (Voorzitter van Vereniging voor Energie, Milieu en Water/directeur New Energy Coalition), Nynke Dalstra (CFO Royal HaskoningDHV) en Gerald Schotman (directeur NAM en President KIVI).

Lees meer informatie over het verloop van deze wedstrijd op NAM70 Challenge website.

Bron: NAM

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West