NAM heeft plannen voor waterstoffabriek in Emmen - Utilities
nieuws

NAM heeft plannen voor waterstoffabriek in Emmen

Publicatie

15 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

groene waterstof, NAM, sloop

Op de NAM-locatie van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen komt mogelijk een groene waterstoffabriek. Eigenaar NAM gaat met verschillende partners deze optie nader onderzoeken. Groen waterstof kan de fabrieken op het Emmtec-terrein van onder andere DSM en Teijin Aramid onafhankelijk maken van het Groningen-gas.

Het industrieterrein behoort tot de 200 grootverbruikers, die van minister Wiebes binnen vier jaar moeten overschakelen op alternatieven. De plek van de GZI is zo geschikt, omdat de waterstof is te distribueren via het bestaande gasnetwerk. Bovendien is de locatie aangesloten op het industriële elektriciteitsnetwerk. Belangrijk voor de aanvoer van de grote hoeveelheden groene elektriciteit die nodig zijn om via elektrolyse waterstof te produceren.

Experimenteren

NAM werkt bij het haalbaarheidsonderzoek samen met de gemeente Emmen, provincie Drenthe, Emmtec, Gasunie en de New Energy Coalition. Komende woensdag tekenen de partners hiertoe een intentieverklaring. Het onderzoek richt zich naast de fabriek ook op de bouw van een waterstof-tankstation en een zogenoemd fieldlab, waar ondermeer studenten kunnen experimenteren met waterstoftechniek.

Sloop

Het was al enige tijd bekend dat de gasontzwavelingsfabriek langs de N862 gesloopt zou worden. Komende maanden begint NAM met de ontmanteling van de installatie staat gepland en die zal ruim een jaar in beslag nemen. SGS Search is ingehuurd voor het projectmanagement van de sloop. De meeste materialen zijn aan het einde van hun levensduur, een beperkt deel komt nog in aanmerking voor hergebruik. Het gas in de leidingen en de omliggende velden is inmiddels verwijderd en de fakkel in de top van de installatie is definitief gedoofd. Het afgelopen half jaar  is de NAM druk geweest met het sluiten van specifieke onderdelen van en leidingen naar de fabriek.

Knop om

De fabriek sluit omdat het operationeel houden van de installatie niet langer rendabel meer is. De fabriek opende in 1987 de deuren om het gas uit om en nabij de vijftien velden in Zuidoost-Drenthe en Twente te ontzwavelen. Op deze manier ontstond er een kwalitatief beter product. Op acht januari van dit jaar ging de knop letterlijk en figuurlijk om en was de fabriek officieel buiten gebruik. Met de stopzetting van de GZI werden ook de gasvelden in Emmen, Gasselternijveen en Collendoorn gesloten. Het gas uit de resterende velden wordt nu verwerkt in Collendoorn (Hardenberg) en Ten Arlo (Hoogeveen)

 

 

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West