NDSM-Werf als innovatieve proeftuin voor energietransitie - Utilities
nieuws

NDSM-Werf als innovatieve proeftuin voor energietransitie

Publicatie

14 mrt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Eneco

 

De Amsterdamse bedrijvencoöperatie NDSM Energie en duurzaam energiebedrijf Eneco starten een samenwerkingsverband om samen met bedrijven en burgers de lokale energietransitie te versnellen. NDSM Energie en Eneco zijn ervan overtuigd dat lokale initiatieven een sleutelrol spelen naar een volledige duurzame energievoorziening in Nederland. Binnen de samenwerking ligt de nadruk op de ontwikkeling van projecten op het gebied van zonne- en windenergie, levering van Nederlandse duurzame energie en de uitrol van innovatieve producten en diensten.

NDSM Energie en Eneco richten samen een projectbureau op om lokale energieoplossingen te realiseren met lokale bedrijven. Kennis over duurzaamheid en innovatie worden uitgewisseld als onderdeel van de samenwerking. Dit gaat ertoe leiden dat op korte termijn de eerste bedrijven op de NDSM-Werf worden voorzien van zonnepanelen, energie bespaard gaat worden door onder meer inzet van elektrisch vervoer en het zogeheten peakshaving – het inzetten van batterijen om piekbelasting in stroomverbruik op te vangen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de mate waarin innovaties zoals opslag en onderlinge uitwisseling van energie bijdragen aan de versnelling van de lokale energietransitie.

Bedrijventerrein van de toekomst

Coöperatie NDSM Energie is een duurzaam ondernemerscollectief van ruim 60 bedrijven op en rond het bedrijventerrein de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord. Martijn Pater, Voorzitter van NDSM Energie: ‘Slim samenwerken en pionieren zijn cruciaal voor een succesvolle energietransitie. Dat vormt ook de basis voor onze coöperatie. Door te pionieren en te innoveren willen we met Eneco op de NDSM-Werf een nieuw lokaal “eco-systeem” creëren van duurzame energieopwekking, levering en verbruik. Een ecosysteem dat te gebruiken is als schaalbare blauwdruk voor andere bedrijventerreinen en communities. Zo maken we samen van de NDSM-Werf het bedrijventerrein van de toekomst en kunnen we een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West