Nieuwe impuls voor regionale energietransitie van start - Utilities
nieuws

Nieuwe impuls voor regionale energietransitie van start

Publicatie

27 okt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Topsector Energie, UT Twente

De Topsector Energie heeft de MVI-E Brigade, wat staat voor Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – Energie, ingesteld. De Brigade bestaat uit een groeiende groep mens- en maatschappijwetenschappers die bijdragen aan regionale initiatieven gericht op de energietransitie. Binnen de MVI-E Brigade wordt mens- en maatschappijwetenschappelijke kennis ontwikkeld en toegepast samen met mensen uit de regionale praktijk en ontstaat nieuwe bedrijvigheid.

De opgave is om de samenleving aan te zetten tot daadwerkelijke verandering in de productie en het gebruik van energie. De bundeling van de kracht en eigenheid van partijen zal een nieuwe impuls geven aan de regionale energietransitie, waarbij het gedeelde doel is het verbreden en versnellen van de energietransitie via een co-creatieproces met de maatschappij met nadruk op het opbouwen en toepassen van de sociale wetenschappen.

Twee van de initiatiefnemers van MVI-E brigade in het landsdeel Oost – de provincie Overijssel en de Universiteit Twente (UT) – hebben een voorstel uitgewerkt voor de regionale transitiesamenwerking. De regionale transitiesamenwerking kent de volgende onderdelen: een regionale kennisagenda, een quick-response platform, leren van lopende projecten en uitwisseling tussen wetenschap en bestuur, het monitoren van de voortgang van de regionale energietransitie en beleid en tot slot het zichtbaar maken van de regionale energietransitie in de samenleving. Vanuit de provincie Overijssel is gedeputeerde Annemieke Traag aangesloten en vanuit de UT prof. Menno de Jong.

Bron: Universiteit Twente

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West