NS krijgt eerste stroom windpark Luchterduinen - Utilities
nieuws

NS krijgt eerste stroom windpark Luchterduinen

Publicatie

26 jun 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Vrijwel het volledige park produceert inmiddels elektriciteit voor het net. Vanaf 2018 neemt NS jaarlijks 100 gigawattuur stroom van Luchterduinen af . Dat is ongeveer twintig procent van het totale windpark. Met de levering enkele weken geleden van de allereerste stroom uit het windpark onderstrepen NS en Eneco de afname van steeds meer Nederlandse windstroom de komende jaren. In 2014 sloot NS samen met alle andere spoorvervoerders een contract met Eneco voor de levering van in totaal 1,4 Terawattuur per jaar aan groene stroom. Dit is vergelijkbaar met het stroomgebruik van alle inwoners van Amsterdam.

Half groene trein

Dankzij het contract met Eneco rijdt het volledige elektrische treinverkeer in Nederland sinds 1 januari voor de helft op echte groene (wind)stroom. Vanaf 2018 loopt dit op tot honderd procent. Luchterduinen is het eerste nieuwe (offshore) windpark in Nederland dat levert aan het spoor. Vanaf 2018 komt ongeveer de helft van de stroom voor het spoor uit Nederland. De andere helft komt uit de Scandinavische landen en België.

Luchterduinen

Windpark Eneco Luchterduinen is een gezamenlijk project van energiebedrijf Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation. Aan de bouw van het park hebben veel innovatieve Nederlandse bedrijven meegewerkt. Het windpark bestaat uit 43 windmolens van 3 Megawatt van het type V112. Luchterduinen is vanaf juli volledig operationeel en wekt dan groene stroom op voor -omgerekend – bijna 150.000 huishoudens.

Eneco zorgt dat er altijd voldoende groene stroom voor de spoorbedrijven op het net beschikbaar is, ook als het niet waait. Zij garandeert dat de door de treinen per jaar gebruikte hoeveelheid stroom overeenkomt met de jaarproductie van alle nieuwe aangewezen windparken.

Steeds zuiniger

Door zuiniger te rijden en steeds zuiniger treinen in te zetten besparen spoorwegvervoerders jaarlijks steeds meer energie. Hierdoor is het haalbaar gebleken om het volledige stroomgebruik van het treinverkeer te vergroenen en een groene treinreis zonder meerprijs aan de reiziger te kunnen aanbieden.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.