Nuon opent black-start voorziening bij Magnum-centrale
Publicatie
24 apr 2018
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
Nuon, TenneT
De herstelvoorziening bij black-outs, door Nuon in de Eemshaven gebouwd in opdracht van TenneT, is op 1 april in gebruik genomen. De faciliteit zorgt ervoor dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt na een eventuele black-out situatie waarbij Nederland tijdelijk geen elektriciteit heeft.
Hoewel zo’n black-out situatie zeer onwaarschijnlijk is, moet TenneT conform Europese afspraken voorbereid zijn op een dergelijke situatie. De herstelvoorziening moet zo snel mogelijk na afroep door TenneT kunnen draaien, om vervolgens minimaal 24 uur beschikbaar te blijven.
Aanzwengelen
In een black-out situatie is een herstelvoorziening nodig om het net weer onder spanning te brengen. De elektriciteitscentrales in Nederland zullen opnieuw moeten worden opgestart. Hierbij zorgt een black-start generator voor elektriciteit om één van de eenheden van de Magnum-centrale op te starten, waarmee vervolgens weer andere centrales kunnen worden gestart. De black-start generator zwengelt zo als het ware als een startmotor de centrale weer aan en daarmee de rest van het elektriciteitsnet. TenneT heeft verdeeld over het noorden, midden en zuiden van Nederland drie soortgelijke faciliteiten.
Verhuizen
De bouw van de zogeheten ‘black-start’ faciliteit bij de Magnum-centrale van Nuon startte begin 2017. De herstelvoorziening bestaat uit een dieselnoodstroomaggregaat, een gasturbinegenerator en twee van de drie eenheden van de Magnum-centrale. Opvallend is dat er niet een volledig nieuwe installatie is gebouwd, maar dat Nuon een bestaande gasturbine uit Almere heeft verhuisd naar het terrein van de Magnum-centrale in Eemshaven.
In Almere worden de warmtekrachtcentrales verwijderd, omdat ze niet meer nodig zijn voor de productie van warmte na het aanleggen van de 8,5 kilometer lange warmteleiding vanuit de Nuon centrales in Diemen naar Almere, onder het IJmeer, en de opening van het warmteoverdrachtstation in Almere in 2012. Eén van de twee gasturbines heeft nu een nieuwe bestemming gekregen in de Eemshaven.
Verduurzaming Nuon Magnum
De Magnum-centrale is volop in ontwikkeling. Zo onderzoeken Nuon, Gasunie en Statoil de mogelijkheden om waterstof in de gascentrale te gebruiken om zo CO2-vrij elektriciteit te kunnen opwekken. Deze zomer wordt bovendien gestart met de bouw van zonnecentrale Eemshaven – een park van ongeveer vijf megawatt waar klanten van Nuon in kunnen participeren.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
TenneT ziet groot potentieel industriële vraagsturing
14 jul 2021Zowel Nederland als Duitsland kunnen de piekbelasting van hun elektriciteitsnet met wel 10 tot 17 procent verlagen als ze volledig het potentieel benutten van industriële...

Elektrische boiler test certificering tijdsgebonden groene stroom
19 mei 2021Eneco, CertiQ en FlexiDAO testen voor het eerst in Nederland tijdsgebonden groene stroom. In een pilotproject koppelt men Windpark Amalia aan een elektrische boiler die...

Langste ondergrondse hoogspanningskabelverbinding aangesloten
18 mrt 2021Windpark Fryslân, het grootste windpark in een binnenwater ter wereld, levert vanaf komende lente duurzaam opgewekte elektriciteit. De verbinding met hoogspanningsstation Oudehaske bij Heerenveen, een...

TenneT wil meer grensoverschrijdende verbindingen
10 feb 2021Investeringen in grensoverschrijdende verbindingen en intensievere samenwerking op Europees niveau blijven nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit in Europa op peil te houden. Dit blijkt...
