Nuon wil gesprek met Rijksoverheid over Hemweg - Utilities
nieuws

Nuon wil gesprek met Rijksoverheid over Hemweg

Publicatie

27 mrt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Hemweg, Kolencentrale, Nuon

De afgelopen dagen heeft Nuon verschillende biedingen ontvangen voor de Hemweg 8 kolencentrale in Amsterdam. Naast Vandebron, wilde ook de Gemeente Amsterdam en Tony’s Chocolony een miljoen bijdragen aan de afbraak van de kolencentrale. Naar aanleiding hiervan wil Nuon opnieuw in gesprek met de Rijksoverheid over vroegtijdige sluiting van de centrale.

In geval van sluiting van Hemweg 8 is Nuon bereid om af te zien van toekomstige inkomsten na 2020.  Cruciaal is een goede regeling voor het personeel. Verkoop is echter ook een reële optie. De marktwaarde van de Hemweg kolencentrale wordt geschat op 250 miljoen euro.

Alexander van Ofwegen, directeur Productie Nuon: ‘De toekomst van de Hemweg is een zeer serieuze aangelegenheid voor ons. Wij zien een groeiende maatschappelijke steun voor het vervroegd sluiten van de centrale. Wij gaan graag samen met de gemeente Amsterdam in gesprek om te begrijpen wat hun beweegredenen zijn om ook te bieden. Een stuntbod van 1 miljoen euro van diverse partijen staat in geen verhouding tot de marktwaarde van deze centrale van 250 miljoen euro. De Hemweg 8 voldoet aan alle milieueisen, behoort tot de meest moderne van Europa en is winstgevend. In geval van sluiting zijn wij bereid af te zien van gemiste inkomsten na 2020. Als we vroegtijdig zouden sluiten dan schatten wij in dat voor het personeel en ontmanteling alleen al zo’n 55 miljoen euro nodig is. Los van sluiting, is een verkoop ook een optie.’

Nuon wil samen met de gemeente Amsterdam een oproep doen aan de toekomstige coalitiepartijen om te komen tot een afspraak voor een vervroegde sluiting van de Hemweg 8 vanaf 2020.

Nuon heeft van het begin van de uitfaseringsdiscussie aangegeven dat een vroegtijdige sluiting van de laatste kolencentrale Hemweg 8 aansluit bij onze duurzaamheidsambities. Zo heeft moederbedrijf Vattenfall aangegeven binnen één generatie toe te willen naar een klimaatneutrale energievoorziening.

Bron: Nuon

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West