Olieprijzen blijven laag - Utilities
nieuws

Olieprijzen blijven laag

Publicatie

13 jul 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

IEA

Het IEA meldt opnieuw lage olieprijzen. De prijs voor een vat Brentolie is al sinds begin juni lager dan vijftig dollar. Een overschot op de markt, met name door overproductie van Nigeria en Libië zorgt ervoor dat de prijzen nog wel even onder druk blijven.

De afspraken die de Opec-landen in februari maakten om het productieoverschot in te perken, lijken weinig effect te hebben op de olieprijs. Nadat de productieafspraken waren ondertekend, steeg de olieprijs naar ongekende hoogten. De maanden daarna bleek de balans op de oliemarkt nog niet hersteld en zakten de prijzen maandelijks.

Met name Libië en Nigeria produceren meer olie dan was afgesproken. Daarmee is maar 78 procent van de afgesproken productiedaling ingewilligd, terwijl daarvoor 95 procent zich aan de afspraken hield. Deze gang van zaken moet volgen het IEA frustrerend zijn voor Saoedi-Arabië, dat een veel groter percentage van zijn productie moest terugbrengen en zich daar ook aan houdt. Zelfs de niet Opec-landen, zoals Rusland, die overeenstemden met productiebeperkingen, houden zich beter aan de afspraken dan een aantal Opec-landen.

Bron: IEA

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West