Onderzoek naar blauwe-waterstoffabriek in Den Helder - Utilities
nieuws

Onderzoek naar blauwe-waterstoffabriek in Den Helder

Publicatie

14 mei 2020

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

blauwe waterstof

Een onderzoek gaat de haalbaarheid van een waterstoffabriek in Den Helder vaststellen. Het gaat om een fabriek die waterstof maakt uit aardgas en de CO2 die bij het proces vrijkomt, afvangt voor opslag. Deze blauwe waterstoffabriek is van strategisch belang voor een toekomstige waterstofeconomie, stellen de initiatiefnemers.

Diverse partijen zijn betrokken bij de intentieovereenkomst Blauwe waterstof Den Helder. Het gaat om NAM, Gasunie, GasTerra, Port of Den Helder, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Gemeente Den Helder, Provincie Noord-Holland en New Energy Coalition.

Den Helder heeft een goede positie voor de productie van blauwe waterstof. De bestaande gasinfrastructuur is beschikbaar voor het transport van waterstof. Bovendien is de nabijheid van de Noordzee gunstig voor de opslag van CO2 in lege gasvelden. En op termijn kan ook waterstofgas worden geproduceerd met groene energie van grote windmolenparken op zee. Deze worden in de komende decennia gebouwd.

Hydroports

De havens van Amsterdam, Groningen en Den Helder willen een belangrijke rol spelen in het aan land brengen van groene energie vanaf windparken op zee. Waterstof gaat daarbij een grote rol spelen. De drie havens zijn daarom al eerder een samenwerkingsverband aangegaan met de naam Hydroports.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West