Onderzoek naar waterstofleiding tussen IJmuiden en Amsterdam - Utilities
nieuws

Onderzoek naar waterstofleiding tussen IJmuiden en Amsterdam

Publicatie

6 jul 2020

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, waterstof

Gasunie en Havenbedrijf Amsterdam willen binnen vijf jaar een waterstofleiding tussen Amsterdam en IJmuiden realiseren. Nog dit jaar moet duidelijk worden of dat ruimtelijk, economisch en technisch haalbaar is. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend.

De waterstof infrastructuur die Gasunie en Havenbedrijf Amsterdam ontwikkelen, moet IJmuiden verbinden met het havengebied van Amsterdam. Volgens de twee partijen is het doel dat gebruikers er onder gelijke voorwaarden gebruik van kunnen maken. Ook is de ontwikkeling van de regionale waterstofleiding in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) volgens Gasunie en Havenbedrijf Amsterdam ‘een belangrijke succesfactor voor de ontwikkeling en vestiging van duurzame industrie in het NZKG’.

Landelijke waterstofbackbone

De regionale leiding moet uiteindelijk onderdeel worden van de landelijke waterstofbackbone die Gasunie wil realiseren en waarmee het NZKG wordt verbonden met andere Nederlandse, Duitse en Belgische industrieclusters en opslag. Gasunie onderzoekt momenteel samen met het ministerie van EZK en Tennet hoe en waar ze het gasnet klaar kunnen maken voor het transport van waterstof. Het gedroomde traject loopt langs alle vijf de Nederlandse industrieclusters en heeft bovendien een verbinding met Duitsland en België. Onderdeel van de landelijke waterstofinfrastructuur is de ontwikkeling van regionale waterstofbackbones binnen de industriële regio’s.

De haalbaarheidsstudie naar de waterstofleiding in het NZKG is eind 2020 afgerond. Potentiële afnemers van waterstof en andere stakeholders worden nadrukkelijk betrokken bij het proces.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Gasunie en North Sea Port werken aan Zeeuws waterstofnetwerk

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30