Opnieuw studie naar nieuwe propeenfabriek in België - Utilities
nieuws

Opnieuw studie naar nieuwe propeenfabriek in België

Publicatie

2 okt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

investering, project

Borealis wil op haar productiesite in Kallo een fabriek bouwen voor propaandehydrogenering. Het bedrijf heeft een vooronderzoek afgerond en begint nu aan de FEED-fase (front-end engineering design). Als ook die fase is afgerond, volgt in het derde kwartaal van 2018 de definitieve beslissing over de investering. De start-up van de fabriek is gepland voor begin 2022.

De geplande fabriek voor propaandehydrogenering (PDH) krijgt een capaciteit van 740.000 ton per jaar. De technologie is van Honeywell UOP. Het gaat om de Oleflex-technologie die als betrouwbaar bekend staat en selectief waterstof uit propaan haalt. Daarmee wordt propeen on-purpose geproduceerd. Dit in tegenstelling tot stoomkrakers die uit grondstoffen als nafta ook propeen produceren, maar dan als bijproduct.

Kallo

Borealis heeft als vestigingsplaats voor haar productiesite in Kallo gekozen vanwege de logistieke positie en de ervaring met propeenproductie en -verwerking. Een van de bestaande fabrieken in Kallo produceert ook propeen door dehydrogenering van propaan. Daarnaast staat er een polypropeenfabriek op de productiesite.

Partner

Oiltanking Antwerp Gas Terminal zal de logistieke partner van Borealis worden voor de handling van propeen en propaan. Het gaat om een lange-termijncontract en Oiltanking bouwt daarvoor een nieuwe opslagtank voor propaan met een capaciteit van 135.000 kubieke meter. Het waterstof dat bij het proces vrijkomt, wordt verkocht aan Air Liquide, ook volgens een lange-termijnovereenkomst.

Ineos

Borealis is niet de enige die serieus een on-purpose investering in propeen overweegt. In juni dit jaar kondigde Ineos ook al aan naar een locatie te zoeken voor een nieuwe PDH-plant in Europa, waarbij Antwerpen als mogelijke vestigingsplaats werd genoemd. Deze fabriek zou een capaciteit van 750.000 ton per jaar krijgen.

Fotocredit: Borealis
Bron: Borealis

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West