Mobiele waterbehandeling ontzorgt elektriciteitscentrale - Utilities
nieuws

Mobiele waterbehandeling ontzorgt elektriciteitscentrale

Publicatie

11 mei 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

mobiel, Veolia, waterbehandeling

In de afgelopen 15 jaar zijn mobiele waterbehandelingsfaciliteiten een vast bestanddeel van ons industriële landschap geworden, of het nu gaat om bio-ethanol voor groene energie, farmaceutische producten, reinigingsmiddelen of zelfs diepvrieserwten. Hoe is dit zo gegroeid?

Mark Dyson van Veolia over de opkomst van mobiele waterbehandeling

Ooit waren ‘mobiles’ gewone aanhangwagens, met binnenin simpele bakken vol ionenuitwisselingsharsen. Ze werden op locatie geplaatst om tijdelijk zeer zuiver water te leveren, bijvoorbeeld bij een noodinterventie of een geplande onderhoudsbeurt bij industriële klanten. Raakte het hars uitgeput, dan werd de trailer teruggebracht naar één van Veolia’s regeneratiestations– Stoke-on-Trent, Engeland of Wissous, Frankrijk. Welke van de twee was afhankelijk van de vestigingsplaats van de klant, om de reis- en aanverwante kosten alsook de responstijd tot een minimum te beperken.

Op de regeneratiesites is direct toegang tot uiteenlopende types ionenuitwisselingsharsen en absorptie- en filtermiddelen. Door de ionenuitwisselingsharsen op een centrale regeneratiefaciliteit terug te regenereren, zijn er ter plaatse geen chemicaliën, afvalwater en milieuproblemen. Door de tijd heen zijn de behoeften van klanten echter veranderd. Om die reden is de mobiele vloot van Veolia inmiddels uitgerust met een nieuwe generatie technologie – van voorbehandeling door clarificatie en filtering en omgekeerde osmose tot en met afvalwaterbehandeling en reuse-technologieën.

Pay as you go

Naast de behandelmethode is ook de manier waarop mobiles worden ingezet veranderd. Veel toepassingen van mobiele units richten zich nog op noodgevallen en gepland onderhoud. Daarentegen kiezen steeds meer bedrijven voor langetermijnhuur, wanneer de kapitaalinvestering in permanente faciliteit niet binnen de verwachte projectlooptijd wordt terugverdiend. In dat geval kan een meerjarig huurcontract worden afgesloten, een flexibele langetermijnovereenkomst onder de naam Pay as You Go. Dan wordt het watersysteem uit het operations-budget betaald, zodat het kapitaal beschikbaar blijft voor andere inveseringen. Bijvoorbeeld de klant Magnox, die momenteel de elektriciteitscentrale Oldbury Power Station aan de Severn-rivier bij Bristol ontmantelt.

Magnox gebruikte 910m3 gedemineraliseerd water per dag voor stoomproductie en koeling. Maar toen de productie ophield, zakte dit terug naar circa dagelijks 26m3. Dit betekende dat de plaatselijke demineraliseringsfaciliteit groter was dan noodzakelijk, en zodoende te duur om in stand te houden. Vandaar dat het bedrijf tot ontmanteling en verwijdering wilde overgaan. Ze hadden echter nog steeds een voorraad gedemineraliseerd water nodig. De oplossing voor hun probleem bleek een MODI-trailer, een mobiele demineraliseringsfaciliteit. Deze levert demineralisering door middel van ionenuitwisseling, gebruikmakend van dezelfde technologie als hun eigen faciliteit, maar tegen sterk gereduceerde kosten. De voordelen voor Magnox: gegarandeerde waterkwaliteit en, belangrijker, off-site regeneraties. Dat zorgde ervoor dat er geen chemicaliën of afvalwaterzuivering nodig was, waarmee gezondheids- en veiligheidsissues zijn vermeden, zodat het bedrijf gewoon kon doorgaan met leegpompen en ontmantelen. De MODI-trailer wordt op afstand gemonitord door Veolia en hij wordt vervangen zodra moet worden geregenereerd. Magnox heeft uitgerekend dat deze oplossing een kostenbesparing oplevert tot wel vijftig procent, vergeleken met het draaien van een faciliteit ter plaatse.Door de inzet van een moderne mobile kon bovendien de overbodig geworden demineraliseringsfaciliteit eerder dan verwacht worden verwijderd.

Modulair

De tijdelijke faciliteit biedt nog meer voordelen. De kwaliteit van het behandelde water is gegarandeerd en het behandelingsproces is toegespitst op de waterbehoefte die op dat moment vereist is. Het maakt niet uit of het om zacht water voor lagedrukboilers gaat of gedemineraliseerd water voor hogedrukboilers en -processen. Als de kwaliteit van het behandelde water moet worden verbeterd, dan hoeft er alleen een mobiele faciliteit met een verfijnder behandelingsproces te worden aangesloten. Mobiles zijn volledig modulair, zodat elke procesconfiguratie kan worden gecombineerd, om een compleet systeem te bouwen dat aansluit op iedere denkbare toepassing. Dit betekent dat put-, rivier- en reservoirwater, en zelfs afvalwater, even makkelijk kan worden behandeld als leidingwater. Willekeurig welk aantal modules kan parallel of in serie worden ingezet, ongeacht het gewenste waterdebiet. Uiteraard kan er worden aangepast voor meer debiet, ook voor een korte periode of campagneproductie.

De mobiele eenheden zijn geïnstalleerd in een trailer of een rolcontainer. De containers zijn geïsoleerd en voorzien van verwarming en licht, zodat het klimaat binnenin gelijk is aan dat van de technische ruimtes. Daarnaast zijn ze uitgerust met het vereiste veiligheidsmateriaal. Huren via een betrouwbare leverancier betekent toegang hebben tot hun expertise, zodat klanten zich op hun corebusiness kunnen richten. Je zult zien dat langetermijnovereenkomsten een bijzonder kosteneffectief antwoord kunnen zijn voor het permanent invullen van je waterbehandelingsvraag. Kijk op onze website voor meer informatie over onze mobiele waterbehandelingsdiensten.

Bron: Veolia

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.