Dow wil waterstof leveren aan Yara - Utilities
nieuws

Dow wil waterstof leveren aan Yara

Publicatie

27 mrt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Dow Benelux, Gasunie, waterstof, Yara

Dow Benelux gaat waterstof leveren aan Yara in Sluiskil via een oude gasleiding van Gasunie. Yara kan de waterstof die vrijkomt bij de kraakinstallaties van Dow gebruiken als grondstof. De uitwisseling is alleen voor industrieel gebruik en levert naast energiewinst, ook een CO2-besparing op van 10.000 ton.

Dow Benelux, Yara en Gasunie hebben overeenkomsten gesloten voor de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’. Wanneer de benodigde vergunningen zijn verkregen, kan de ombouw van de gastransportleiding en de aansluitingen van Dow en Yara starten. Naar verwachting wordt hiermee in mei begonnen. In het vierde kwartaal van 2018 kan waterstof door de pijpleiding stromen.

Aardgas

Yara produceert in Sluiskil met name kunstmest. Daarbij heeft het grote hoeveelheden ammoniak nodig. Dat wordt geproduceerd met waterstof verkregen uit aardgas en stikstof uit de lucht. Voor de productie van waterstof is niet alleen heel veel aardgas nodig als grondstof, maar ook in de vorm van energie. Zodoende is Yara Sluiskil een van de grootste afnemers van aardgas in Nederland. In de toekomst kan waterstof ook beschikbaar komen door elektrolyse van water met groene stroom.

 

Bron: Gasunie

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West