Overheid en bedrijven sluiten akkoord voor energiebesparing huishoudens - Utilities
nieuws

Overheid en bedrijven sluiten akkoord voor energiebesparing huishoudens

Publicatie

23 mei 2017

Categorie

Soort

nieuws

Tags

Het doel van honderd petajoule (PJ) energiebesparing in 2020 uit het Energieakkoord is een stap dichterbij. Het kabinet, energieleveranciers, netbeheerders en bedrijven voor besparingsproducten en -diensten  hebben vandaag afspraken gemaakt rond energiebesparingen bij huishoudens en klein-zakelijke verbruikers.

Dit convenant staat gelijk aan een besparing van het energieverbruik (elektriciteit en gas) van ongeveer 150.000 huishoudens. Onderzoekscentrum ECN heeft doorgerekend dat de afspraken tien petajoule energiebesparing bijdragen aan de doelstelling voor 2020. Dat maken minister van Economische Zaken, Henk Kamp en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk vandaag bekend.

Energietransitie zaak van iedereen

Minister Kamp: “Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen is de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie noodzakelijk. Deze opgave wordt makkelijker gehaald als de vraag naar energie daalt. Om deze doelen te kunnen bereiken is de inzet nodig van iedereen: van de overheid, van bedrijven én van burgers. Het vandaag gesloten convenant, dat een forse energiebesparing van tien petajoule mogelijk maakt, is hiervan een goed voorbeeld. Ik ben blij dat we samen met alle verschillende partijen hebben afgesproken dat we maatregelen nemen die ertoe leiden dat mensen meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. Meer inzicht in verbruik kan leiden tot energiebesparing, dit kan een huishouden een gemiddelde goedkopere energierekening opleveren van 45 euro per jaar.”

Stimuleren aanschaf warmtepompen en zonneboilers

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse bedrijven en huizen minder door gas en meer door duurzame bronnen worden verwarmd. Om die reden stelt het ministerie van Economische Zaken voor de jaren 2017 tot en met 2020 in totaal 160 miljoen euro beschikbaar voor de ISDE-regeling. Met de ISDE-regeling wordt de aanschaf van onder meer kleinschalige warmtepompen en zonneboilers gestimuleerd. Zo kan de CO2-uitstoot verder worden teruggedrongen. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen op een betaalbare manier worden gemaakt.

Utilities 3 - 2019

2 mei 2019

nieuws

Reductieplan PvdA heeft hoogste kostprijs

AGENDA

Smart City Event

20-06-2019 Den Haag

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.