Petrofac bouwt offshore netaansluitingen voor TenneT - Utilities
nieuws

Petrofac bouwt offshore netaansluitingen voor TenneT

Publicatie

10 jul 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

offshore wind, TenneT

Olie en gasservicebedrijf Petrofac zal de derde en waarschijnlijk ook de vierde grote netaansluiting voor wind op zee installeren voor TenneT. Petrofac bouwt in ieder geval het offshore transformatorstation Hollandse Kust (zuid) Alpha. Petrofac is ook de beoogde partij voor TenneT’s volgende offshore project, het platform voor HKZ Beta.

HKZ Alpha met een aansluitcapaciteit van zevenhonderd megawatt voor windparken op zee moet gereed zijn in 2021, HKZ Beta (ook zevenhonderd megawatt) in 2022.

TenneT is verantwoordelijk voor het net op zee in Nederland en ontwikkelt als bijdrage aan het Energieakkoord tot en met 2023 minstens 3.500 MW aan offshore aansluitingen in een gestandaardiseerd concept van 700 MW per aansluiting. Het tenderproces voor kabels en platforms voor het project Hollandse Kust (noord) start aan het einde van 2018.

Van 2024 tot en met 2030 zal, volgens de nieuwe Routekaart voor Wind op Zee, naar verwachting nog eens zevenduizend megawatt aan offshore windvermogen worden gebouwd en aangesloten op het net.

De zeekabels

De tracélengte van het landstation (Maasvlakte) naar het HKZ Alpha transformatorstation op zee (het ‘platform’) is ongeveer 48 kilometer. De verbinding bestaat uit twee 220 kV zeekabels met elk een capaciteit van 350 megawatt. De levering en installatie van de land- en zeekabels voor HKZ Alpha en optioneel voor HKZ Beta is momenteel nog in tenderfase. De gunning wordt verwacht in de zomer 2018.

 

Bron: TenneT

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West