Platforms NAM voorzien van duurzaam energiesysteem - Utilities
nieuws

Platforms NAM voorzien van duurzaam energiesysteem

Publicatie

8 nov 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

energie, NAM

Dankzij een duurzaam energiesysteem kan er op platforms van NAM en Shell UK schoner aardgas worden geproduceerd. Het energiesysteem met zonnepanelen wordt in november geïnstalleerd Daarmee kan tegen lagere kosten en met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd.

Dankzij een duurzaam energiesysteem kan er op platforms van NAM en Shell UK schoner aardgas worden geproduceerd. Het energiesysteem met zonnepanelen wordt in november geïnstalleerd op het Engelse platform Leman Echo op de Noordzee. Daarmee kan tegen lagere kosten en met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd.

Omdat de grotere gasvelden op de Noordzee inmiddels leeg geproduceerd zijn, werken NAM en Shell UK voortdurend aan innovaties en kostenbesparingen om uit steeds kleinere gasvelden op zee aardgas te kunnen winnen. Platforms worden vereenvoudigd tot onbemande platforms, gasbehandelingsinstallaties verwijderd en het aardgas wordt, voor het aan land komt, alleen nog op centraal gelegen platforms behandeld.

 

Zonnepanelen
Van de platforms in Engeland, die soms wel veertig jaar oud zijn, wordt vrijwel alles verwijderd en blijft vaak alleen nog een dek met productieputten over. Om aardgas uit deze putten te kunnen produceren is elektriciteit nodig. Technologiebedrijf Vonk uit Coevorden, ontwikkelde hiervoor een compleet nieuw energiesysteem.

Het hybride powersysteem bestaat uit 152 zonnepanelen en slechts drie containers met geavanceerde technologie, inclusief een unit voor energieopslag. Naar verwachting draait een platform met dit nieuwe systeem 85 procent van de tijd op zonne-energie.

 

Zelfvoorzienend
Om het platform ook tijdens de donkere wintermaanden, via een aggregaat, van stroom te blijven voorzien, is ‘slechts een zeer geringe hoeveelheid diesel is nodig’. Een platform blijft met het systeem langer in bedrijf, heeft minder storingen aan installaties en produceert aardgas tegen lagere kosten. Het systeem is zelfvoorzienend, zelfsturend en voldoet aan de strenge eisen voor offshore-mijnbouwinstallaties. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg langs voor onderhoud.

NAM en Shell UK werken in de uitvoeringsorganisatie ONEgas samen aan de gaswinning op de Zuidelijke Noordzee. Deze organisatie wordt aangestuurd vanuit Assen. Aan Nederlandse kant van de Noordzee heeft ONEgas 23 platforms, waarvan 15 onbemand. Aan de Engelse kant zijn dit 21 platforms, waarvan 19 onbemand. In Den Helder en Bacton komt het aardgas aan wal, waarna het met gasbehandelingsinstallaties gereed wordt gemaakt voor eindgebruik.

Fotocredit: NAM

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West