Platforms NAM voorzien van duurzaam energiesysteem
Publicatie
8 nov 2016
Categorie
Petrochem
Soort
nieuws
Tags
energie, NAM
Dankzij een duurzaam energiesysteem kan er op platforms van NAM en Shell UK schoner aardgas worden geproduceerd. Het energiesysteem met zonnepanelen wordt in november geïnstalleerd Daarmee kan tegen lagere kosten en met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd.
Dankzij een duurzaam energiesysteem kan er op platforms van NAM en Shell UK schoner aardgas worden geproduceerd. Het energiesysteem met zonnepanelen wordt in november geïnstalleerd op het Engelse platform Leman Echo op de Noordzee. Daarmee kan tegen lagere kosten en met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd.
Omdat de grotere gasvelden op de Noordzee inmiddels leeg geproduceerd zijn, werken NAM en Shell UK voortdurend aan innovaties en kostenbesparingen om uit steeds kleinere gasvelden op zee aardgas te kunnen winnen. Platforms worden vereenvoudigd tot onbemande platforms, gasbehandelingsinstallaties verwijderd en het aardgas wordt, voor het aan land komt, alleen nog op centraal gelegen platforms behandeld.
Zonnepanelen
Van de platforms in Engeland, die soms wel veertig jaar oud zijn, wordt vrijwel alles verwijderd en blijft vaak alleen nog een dek met productieputten over. Om aardgas uit deze putten te kunnen produceren is elektriciteit nodig. Technologiebedrijf Vonk uit Coevorden, ontwikkelde hiervoor een compleet nieuw energiesysteem.
Het hybride powersysteem bestaat uit 152 zonnepanelen en slechts drie containers met geavanceerde technologie, inclusief een unit voor energieopslag. Naar verwachting draait een platform met dit nieuwe systeem 85 procent van de tijd op zonne-energie.
Zelfvoorzienend
Om het platform ook tijdens de donkere wintermaanden, via een aggregaat, van stroom te blijven voorzien, is ‘slechts een zeer geringe hoeveelheid diesel is nodig’. Een platform blijft met het systeem langer in bedrijf, heeft minder storingen aan installaties en produceert aardgas tegen lagere kosten. Het systeem is zelfvoorzienend, zelfsturend en voldoet aan de strenge eisen voor offshore-mijnbouwinstallaties. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg langs voor onderhoud.
NAM en Shell UK werken in de uitvoeringsorganisatie ONEgas samen aan de gaswinning op de Zuidelijke Noordzee. Deze organisatie wordt aangestuurd vanuit Assen. Aan Nederlandse kant van de Noordzee heeft ONEgas 23 platforms, waarvan 15 onbemand. Aan de Engelse kant zijn dit 21 platforms, waarvan 19 onbemand. In Den Helder en Bacton komt het aardgas aan wal, waarna het met gasbehandelingsinstallaties gereed wordt gemaakt voor eindgebruik.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Circular Steam Project in bedrijf genomen
8 nov 2021Plantmanager Harm Dijkstra van LyondellBasell opende eind oktober met een druk op de knop het Circular Steam Project. Op de locatie van het bedrijf op...

Column: Patstelling
5 nov 2021Al die partijen die de industrie aanwijzen als grote vervuiler die maar beter uit Nederland kan verdwijnen, krijgen een lange neus van de klimaat- en...

Injectie productiewater NAM onder verscherpt toezicht
29 jun 2021Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt de injectie van productiewater van de NAM in Schoonebeek onder verscherpt toezicht. NAM constateerde in februari namelijk een...

Duurzame watervoorziening voor Google's datacenter in Eemshaven
21 apr 2021Google zet industrieel water uit oppervlaktewater in voor de koeling van de servers in haar datacenter in Eemshaven. Dit kan nu dankzij de aanleg van...
