Proef voor milieuversterking rond windparken - Utilities
nieuws

Proef voor milieuversterking rond windparken

Publicatie

3 sep 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Een proefproject op het windmolenpark Luchterduinen van Eneco zal onderzoeken hoe natuurbehoud en duurzame energieopwekking elkaar kunnen versterken. De onderzoekers plaatsen kunstmatige rifconstructies rondom het windpark en hopen zo de groei van met name oesters te bevorderen.

Het demonstratieproject met de naam: ‘De rijke Noordzee’, levert kennis op voor eventuele toepassing bij alle offshore windparken en mogelijk een blauwdruk bieden voor onderwater natuurherstel. In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn de komende jaren tal van grote nieuwe windparken gepland. Met het nieuwe project willen Van Oord, Eneco, Natuur & Milieu en de North Sea Foundation aantonen dat natuurbehoud en duurzame energieopwekking voor beide partijen voordelig kunnen zijn.

Naast dit project bereidt Van Oord ook een oesterproject voor op de innovatiesite Borssele V. Dit vergroot het inzicht in het versnellen van het herstel van oesters in de Noordzee, wat erg belangrijk is om de biodiversiteit daar te verbeteren.

Ideale locatie

Het gebruik van trawlnetten is verboden in windparken en het leven in zee kan zich aan de fundatie van de windturbines hechten. Dit maakt windparken de ideale locatie voor proactieve versterking van natuurlijke onderwaterfuncties. Verschillende soorten kunstmatige rifsystemen en oesters zullen in het windpark worden geplaatst. De oesters produceren larven die bijdragen aan de vorming van een grootschalig rif dat vervolgens allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, vissen en zeehonden.

Rijke Noordzee

Menselijke interventie en ziekten hebben geleid tot het vrijwel volledig verdwijnen van natuurlijke riffen, vaak schelpdierbedden, uit de Noordzee. Riffen spelen een belangrijke rol onder water, filteren water en fungeren als een aanhechtingspunt en bron van voedsel. Tijdens het pilootproject zullen de organisaties de optimale onderwateromstandigheden onderzoeken om de natuur weer te laten bloeien. De opgedane knowhow zal gaan naar het opstellen van een blauwdruk die kan worden toegepast op toekomstige windparken.

Vanaf dit najaar

De rifconstructies zullen dit komende najaar worden geplaatst in het windpark van Eneco in Luchterduinen met een Van Oord-installatieschip. De kunstmatige riffen zullen bestaan ​​uit “rifballen” en kooien met volwassen oesters. Deze zullen larven produceren die vervolgens zullen bijdragen aan de creatie van een grootschalig rif met allerlei andere soorten – een ware kwekerij voor biodiversiteit. Hoe de natuur zich binnen de pilot ontwikkelt, wordt bijgehouden in een wetenschappelijk onderzoeks- en monitoringprogramma in samenwerking met consultants van Waardenburg en Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Bron: Van Oord

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.