Provincie Groningen wil vogelsterfte door windturbines voorkomen
Publicatie
18 apr 2018
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
eemshaven, Groningen Seaports
Windturbineontwikkelaars moeten zo nu en dan hun windturbines in en rond de Eemshaven stilzetten om het aantal vogelslachtoffers met 75 procent te reduceren. Hiervoor gaat de provincie Groningen maatregelen opnemen in de vergunningen voor windparken.
Voor het stilzetten van de windturbines wordt gebruikgemaakt van een voorspellingsmodel, een soort ‘buienradar’ waarmee je kunt zien wanneer er een zwerm vogels aan komt. De Eemshaven ligt op een belangrijke trekroute voor veel vogelsoorten.
Vogelvoorspellingsmodel
Het plotseling uitzetten van grote windparken heeft grote gevolgen voor de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk en brengt hoge onbalanskosten met zich mee. Het is daarom van belang dat er op tijd kan worden ingegrepen bij het stilzetten van de windturbines.
Daarom wordt er een trekvogelvoorspellingsmodel ingevoerd, ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hiermee kan mede op basis van meteorologische data vogeltrek worden voorspeld. Het kan worden vergeleken met een buienradar, maar dan voor vogels. Het model zou minstens dertig uur van tevoren kunnen voorspellen of en wanneer er een zwerm vogels richting de Eemshaven vliegt. Hierdoor worden onbalans en risico’s voor het energienetwerk vermeden.
Proef Eemshaven
In de Eemshaven worden de komende jaren nieuwe windturbineparken ontwikkeld, en worden oude windturbines vervangen door nieuwe. Die operatie moet medio 2020 zijn voltooid. Doordat er veel windturbines in de Eemshaven worden geplaatst en doordat er veel vogels over de Eemshaven vliegen, is dit bij uitstek een interessant gebied om het trekvogelvoorspellingsmodel te testen.
In het najaar van 2018 wordt in de Eemshaven met deze aanpak een proef gedraaid. Het voorspellingsmodel zal in de komende jaren steeds nauwkeuriger worden en de verwachting is dat de eerste operationele versie medio 2020 wordt toegepast.
Verdere ontwikkeling
Met een groot aantal andere overheden en belanghebbenden, waaronder windturbineontwikkelaars en natuurorganisaties, wordt het trekvoorspellingsmodel van de UvA verder ontwikkeld. De proef in de Eemshaven heeft als bijkomend voordeel dat op korte termijn aanvullende kennis wordt opgedaan over trekroutes langs de Eemshaven. En dit levert meer inzicht op, juist ook voor windturbines op zee in Nederland en in Europa.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Eemshavencentrale RWE mag door produceren
21 apr 2021De kolencentrale van RWE in de Eemshaven kan blijven door produceren. De bestuursrechter wees het verzoek voor intrekking van de natuurvergunning af. De Coöperatie Mobilisation...

Groningen wil Eemshaven uitbreiden
15 apr 2021De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen de Eemshaven uitbreiden door een bedrijventerrein te ontwikkelen in de Oostpolder. Hiermee willen provincie en gemeente...

RWE wil warmte leveren aan Holland Malt
4 nov 2019RWE wil vanuit zijn kolencentrale in de Eemshaven warmte leveren aan de moutfabriek van Holland Malt. Daarmee bespaart de moutproducent twintig miljoen kuub gas. Het...

Ook RWE en Innogy plannen waterstoffabriek in Eemsdelta
18 jun 2019Energiebedrijven RWE en Innogy onderzoeken de bouw van een groene waterstoffabriek met een capaciteit tot 100 megawatt. De installatie is gepland op het terrein van de Eemshavencentrale...
