Recordgroei zonnestroom: duizend nieuwe zonnedaken per maand - Utilities
nieuws

Recordgroei zonnestroom: duizend nieuwe zonnedaken per maand

Publicatie

28 aug 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Stedin

In de eerste helft van 2017 is het vermogen van daken met zonnepanelen in de Randstad met 25 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Per maand komen er duizend nieuwe geregistreerde zonnedaken bij. Netbeheerder Stedin ziet al jaren de groei stevig doorzetten, maar nog nooit groeide het zo hard. De zonnepanelen in de Randstad hebben samen een vermogen van 295 megawatt. Dit vermogen kan voldoende duurzame stroom opwekken om 87.000 huishoudens een jaar lang te voorzien.

 

De ranglijst van gemeenten met het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie wordt aangevoerd door Utrecht. Andere jaren was dat Den Haag die nu de tweede plek deelt met Amersfoort. Opvallend is de vijfde plaats voor Goeree-Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland heeft aanzienlijk minder huishoudens dan de andere gemeenten in de top vijf, maar wekt per huishouden wel meer op. Een zonnepaneel heeft ongeveer een vermogen van 250 Wattpiek (Wp). Uit de cijfers van Stedin blijkt dat een huishouden op Goeree-Overflakkee gemiddeld 400 Wp vermogen aan zonnepanelen heeft, dus bijna net zoveel als twee panelen. In steden ligt het gemiddelde vermogen zonne-energie per huishouden veel lager, omdat er minder dakoppervlak per huishouden beschikbaar is voor zonnepanelen.

 

Gemeente Totaal geregistreerd vermogen (MW) Gemiddeld vermogen per huishouden (Wp)
1 Utrecht 17,3 100,0
2 Amersfoort 11,8  178,8
3 Den Haag 11,8 46,5
4 Rotterdam 11,1 35,2
5 Goeree-Overflakkee 8,0 400,0
6 Zoetermeer  6,3 114,5
7 Houten  5,9 302,6
8 Pijnacker-Nootdorp  5,7 258,0
9 Woerden 5,6 266,7
10  Utrechtse Heuvelrug  5,6  266,7

Tabel: top 10 geregistreerd vermogen zonnepanelen per gemeente in Stedin-gebied, bron: Stedin

‘Doordat zonnepanelen steeds beter en goedkoper worden en het economisch goed gaat in Nederland, groeit het aantal daken met zonnepanelen ieder jaar weer harder’’, zegt Joep Weerts, directeur Klant & Markt bij Stedin. ,,Dat is goed nieuws, want het brengt de uitstoot van CO2 omlaag en draagt bij aan een duurzamer Nederland. We weten ook dat het grootste deel van de duurzaam opgewekte energie niet direct wordt gebruikt, maar wordt teruggeleverd aan onze elektriciteitsnetten. Wanneer we niets doen kan dit problemen opleveren. Je kunt nu eenmaal niet steeds meer stroom op dezelfde kabels kwijt. Daarom houden we de effecten van het opwekken van duurzame stroom goed in de gaten en nemen we waar nodig maatregelen. Zo houden we ons energienetwerk betrouwbaar.’’

Vermogen grote installaties verdubbelt per jaar

Bij Stedin is van ruim 78.000 huishoudens in Zuid-Holland en Utrecht bekend dat zij zonnepanelen hebben. Daarnaast hebben ook 450 grote installaties zich geregistreerd. Dit zijn vaak ondernemers die soms wel honderden zonnepanelen hebben geïnstalleerd op daken van bijvoorbeeld stallen of loodsen. Het vermogen van deze grote installaties in het gebied van Stedin is nu 52 megawatt en verdubbelt per jaar. Dit vermogen is nu goed voor achttien procent van het totaal geregistreerde vermogen van zonne-energie in de Randstad. Dit percentage zal verder oplopen, omdat de grote installaties harder groeien dan zonnedaken op huishoudens.

De groei van zonne-energie breekt ieder jaar weer records en lijkt nu zelfs landelijk boven de verwachtingen uit te komen. Met deze groei verwacht Stedin een verdrievoudiging van het totaal vermogen zonne-energie in Nederland: van zo’n twee gigawatt eind 2016 naar zo’n zes gigawatt in 2020. Dat is meer dan waar de Rijksoverheid rekening mee houdt.

Bron: Stedin

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West