RTL: 'Wiebes geeft opdracht voor stikstoffabriek' - Utilities
nieuws

RTL: ‘Wiebes geeft opdracht voor stikstoffabriek’

Publicatie

27 mrt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

aardgas, project, stikstof

Om de gasproductie in Groningen verder te drukken, wordt een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek gebouwd. In de fabriek kan Noors of Russisch gas worden vermengd met stikstof. Daardoor kunnen Nederlandse CV-ketels en andere gastoestellen dat gas dan aan. Volgens RTL Nieuws heeft minister Wiebes daarvoor opdracht gegeven.

Met de komst van de stikstoffabriek zou jaarlijks zeven miljard kuub minder aan Gronings gas gewonnen hoeven te worden. Het was al eerder bekend dat de bouw van de stikstoffabriek rond de 500 miljoen euro moet kosten en dat het gaat om een uitbreiding van de bestaande fabriek in Zuidbroek. Het plan hiervoor werd in 2016 door toenmalig minister Kamp in de ijskast gezet toen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een veilig winningsniveau adviseerde van 24 miljard kubieke meter gas.

‘Bouwen die fabriek’

Met die hoeveelheid zou de stikstoffabriek niet nodig zijn. Door het nieuwe advies van de SodM om de gaswinning naar 12 miljard kuub per jaar terug te brengen, is die situatie nu grondig gewijzigd. Een eventuele nieuwe fabriek zou op z’n vroegst in 2022 in gebruik kunnen worden genomen. De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar reageert enthousiast op Twitter: ‘Ik zeg: bouwen die fabriek. We hebben al kostbare tijd verloren!’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West