Samen energie opwekken onverminderd populair - Utilities
nieuws

Samen energie opwekken onverminderd populair

Publicatie

22 nov 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De groei van het aantal burgers, dat samen energie opwekt, is niet te stoppen. Het aantal energiecoöperaties steeg in 2017 verder naar 392 (60 meer dan vorig jaar). Hiermee is in bijna elke Nederlandse gemeente een coöperatie actief. Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten is toegenomen. Deze projecten leveren genoeg stroom op voor 85.000 huishoudens. De groei zet naar verwachting ook komend jaar door. Er staat nu al een verdubbeling van het aantal zonne-energieprojecten en van het windvermogen op de planning. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017.

Het gaat de burgercollectieven voor de wind. Dankzij een professionelere aanpak, lokaal draagvlak en  krachtenbundeling slagen zij er steeds vaker in eigen windturbines of zonnedaken en -weides te realiseren (totaal 274 in 2017). Zestig procent van de coöperaties houdt zich bezig met de wederverkoop van groene energie, zeventig procent met energiebesparing en zestig procent organiseert collectieve inkoop van energie. Siward Zomer namens ODE Decentraal: ‘De energiecoöperaties groeien en worden steeds sterker. Dat is ongekend voor een sector die vijf jaar geleden nog in de kinderschoenen stond.

Zon

De energiecoöperaties hebben in 2017 honderd nieuwe collectieve zonprojecten gerealiseerd. Standaardisatie, specialisatie en krachtenbundeling is de trend. In totaal is er nu voor 37 megawattpiek aan zonvermogen collectief opgewekt, dat is 53 procent meer dan in 2016. De meeste zonne-energie wordt  opgewekt in Friesland (tien megawattpiek), gevolgd door Noord-Holland (5,7 megawattpiek). De verwachting is, dat het aantal zonprojecten in 2018/19 verdubbelt, onder meer door een flink aantal grote zonneweides dat gepland staat.

Wind

Dit jaar is het coöperatieve windvermogen vrijwel gelijk gebleven: 118 megawatt. Zuid-Holland is koploper met windenergie. Hier werd in 2017 ruim 35 megawatt opgewekt, gevolgd door Zeeland met ruim 32,5 megawatt. In het hele land staan grote windparken met coöperatieve windturbines in de startblokken voor 2018/2019, zoals windparken bij Geldermalsen, Tilburg en de Krammersluizen.

Grootste burgerinitiatief

Op de Krammersluizen tussen Goeree Overflakkee en Zeeland neemt Windpark Krammer, het ‘grootste burgerinitiatief van Nederland’ eind 2017 de eerste twee van de in totaal 34 turbines in gebruik. Bijzonder is, dat 95 procent van de energie rechtstreeks wordt geleverd aan bedrijven, te weten Akzo, DSM, Philips en Google. Het is de eerste keer dat consumenten op zo’n grote schaal aan het bedrijfsleven energie leveren.

Postcoderoos komt tot bloei

Realisatie van projecten via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling genoemd, komt voorzichtig tot bloei. In 2017 zijn er 63 nieuwe projecten bijgekomen. Daarmee is het aantal postcoderoosprojecten verdubbeld tot een totaal van 114 projecten sinds het begin van de regeling (2014). Daarnaast zitten nog minstens 158 geplande postcoderoosprojecten in de pijplijn.

Bron: HIER

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.