Unieke samenwerking brengt elektriciteitsnet meer in balans - Utilities
nieuws

Unieke samenwerking brengt elektriciteitsnet meer in balans

Publicatie

23 jun 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

elektriciteit, energietransitie

Producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf Engie gaan een unieke samenwerking aan. Engie mag vanaf nu bepalen wanneer het bedrijf wel of niet produceert. Omdat ESD haar productieproces per direct kan aan of uitschakelen, kan ze dus produceren wanneer er bijvoorbeeld veel zonne- en windenergie beschikbaar is. De productie kan uit wanneer de stroomvraag groot is, of er weinig zon en wind is.

Tot voor kort kocht en verkocht ESD-SIC stroom op de onbalansmarkt. Het kocht bij zodra er een overschot aan stroom op het net was. De productie werd afgeschakeld zodra er zeer hoge prijzen worden gerekend omdat er onverwacht te weinig stroom wordt geproduceerd. Op dat moment werd de stroom die eerder voor de productie was ingekocht weer verkocht. De energiebehoefte van ESD-SIC is zo groot dat we op deze manier voor het Nederlandse stroomnet een neutraliserend effect hebben. De twee inkopers die het bedrijf in dienst had, bespaarden ESD  zodoende veel geld.

Energietransitie

Toch is energie-inkoop niet de core business van ESD. Na een lange zoektocht heeft het bedrijf in Engie een energiebedrijf gevonden die mag ingrijpen in de energiehuishouding van ESD. Plat gezegd kan het energiebedrijf in de off-peak nu bepalen wanneer ESD al dan niet produceert. Op deze manier heeft het energiebedrijf een geweldig instrument in handen om vraag en aanbod van met name duurzaam opgewekte energie in het elektriciteitsnet te reguleren. Door de enorme groei van duurzaam opgewekte energie zal de komende jaren steeds meer van dit soort oplossingen nodig zijn om overschotten niet te laten vervliegen. Elektrochemische processen kunnen zodoende een essentiële rol spelen in de energietransitie.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West