Start-up Ioniqa helpt Unilever PET-verpakkingen circulair te maken - Utilities
nieuws

Start-up Ioniqa helpt Unilever PET-verpakkingen circulair te maken

Publicatie

4 apr 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

circulaire economie, innovatie, plastic

Unilever gaat samen werken met startup Ioniqa en PET-producent Indorama om PET-afval weer om te zetten in zuivere plastic bouwstenen. Voor gebruik in voedselverpakkingen.

Ioniqa ontwikkelde een gepatenteerde technologie dat al het PET‐afval – waaronder ook gekleurde verpakkingen – kan omzetten in zuivere plastic grondstoffen. De technologie heeft de proeffase goed doorstaan. Onder andere in een proefinstallatie bij Plant One in Rotterdam. De technologie wordt nu door diverse bedrijven getest.

Eindeloos

PET wordt veel gebruikt voor de productie van plastic verpakkingen. Wereldwijd wordt ongeveer twintig procent van dit materiaal gerecycled. De rest wordt verbrand, belandt op de vuilstortplaats of in de natuur. Unilever is een samenwerking aangegaan met PET-fabrikant Indorama en Ioniqa, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, om dit probleem aan te pakken.

De technologie van Ioniqa breekt PET-afval, zoals gekleurde flessen tot basismoleculen af, waarbij de kleur en andere verontreinigende stoffen worden verwijderd. Vervolgens zet Indorama de moleculen in haar fabriek van Indorama weer om in zuivere plastic grondstoffen. Als de testen op industriële schaal goede resultaten opleveren, kan in de toekomst al het plastic worden hergebruikt voor de productie van hoogwaardige voedselverpakkingen. De drie samenwerkende bedrijven denken dat deze volledig circulaire oplossing een industriële transformatie teweeg kan brengen. De nieuwe technologie kan eindeloos worden toegepast.

Transformatie

In 2017 heeft Unilever toegezegd dat tegen 2025 al haar plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zullen zijn. Chief R&D Officer David Blanchard Met de nieuwe samenwerking wil Unilever een nieuwe duurzame verpakkingsoplossing dichterbij brengen. Chief R&D Officer David Blanchard: ‘We streven ernaar enkel verpakkingen te creëren die passen binnen een circulaire wereld. Deze innovatie is met name bijzonder, omdat het een oplossing biedt voor een van de grootste hedendaagse uitdagingen: het geschikt maken van alle soorten gerecycled plastic voor het verpakken van voedsel. Het volledig circulair maken van de PET‐stroom zou immers een grote mijlpaal zijn in het vervullen van deze ambitie. Niet alleen Unilever zou hierbij gebaat zijn; het zou een transformatie betekenen van de gehele industrie.’

Circulair materiaal

Tonnis Hooghoudt, oprichter en CEO van Ionica is ook verheugd met de samenwerking: ‘Zo kunnen we onze unieke oplossing voor PET‐plastic opschalen. Via onze samenwerking kan de innovatieve technologie van Ioniqa het PET‐afval daadwerkelijk omzetten in een circulair materiaal dat zijn waarde behoudt na gebruik door de consument.’

Meer over Ioniqa

Bron: Ioniqa

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West