Samenwerking voor CCUS infrastructuur in Noordzee - Utilities
nieuws

Samenwerking voor CCUS infrastructuur in Noordzee

Publicatie

5 nov 2020

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

CCUS

Bp, Eni, Equinor, National Grid, Shell en Total willen samen offshore-infrastructuur ontwikkelen voor het veilig transporteren en opslaan van CO2 in de Britse Noordzee. Daarvoor hebben ze het Northern Endurance Partnership gevormd.

De infrastructuur wordt aangesloten op twee grote industriële gebieden aan de Engelse oostkust: Teesside en Humber. Dit moet al in 2026 plaatsvinden volgens Bp, de operator van de infrastructuur. De CO2 wordt opgeslagen in het Endurance reservoir dat op 145 kilometer uit de kust van Teeside ligt en ongeveer 85 kilometer van Humber.

Humber is het meest koolstofintensieve industriële cluster in het Verenigd Koninkrijk, met een uitstoot van 12,4 miljoen ton per jaar. De industrie in Teesside is verantwoordelijk voor 5,6 procent van de uitstoot van het land. CCUS (carbon capture, utilisation and storage)  kan hier een groot verschil maken. Als het Northern Endurance Partnership succesvol is kan het bijna vijftig procent van de industriële CO2-uitstoot van het VK verminderen, aldus Bp.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Nieuw lab maakt elektriciteitsnet klaar voor toekomst

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30