SDE voor waterkrachtcentrale stuw Doesburg - Utilities
nieuws

SDE voor waterkrachtcentrale stuw Doesburg

Publicatie

23 aug 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Doesburg

De waterkrachtcentrale in de stuw bij Doesburg kan rekenen op stevige financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. Deepwater Energy, het bedrijf achter de centrale, krijgt subsidie in het kader van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Daarmee is de toekomst van het project verzekerd.

SDE-subsidies zorgen ervoor dat duurzame energie en fossiele energie op een eerlijker en meer marktonafhankelijke manier met elkaar kunnen concurreren. Nu de toekenning van de subsidie voor ‘Doesburg’ helemaal rond is, gaat Deepwater Energy de komende tijd om de tafel met alle bij de realisering betrokken partijen voor de uitwerking en afstemming van alle details. Duidelijk is in ieder geval dat de SDE-subsidie het project financieel veilig stelt en in een enorme stroomversnelling brengt.

Sleutelklaar

Belangrijke stakeholders in het project in Doesburg zijn Waterschap Rijn IJssel, de gemeente Doesburg, de provincie Gelderland, BT Projects en sinds kort de Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE). De leden van deze coöperatie besloten dit voorjaar het project bij de stuw in Doesburg te omarmen. Met Deepwater Energy als regisseur denkt het consortium van bedrijven en organisaties achter de WKC Doesburg het project in 2018 ‘sleutelklaar’ op te kunnen leveren.

Visvriendelijk

Wat de waterkrachtcentrale in Doesburg onderscheidt van andere soortgelijke projecten is de visvriendelijkheid van de installatie. Oudere, minder visvriendelijke waterkrachtinstallaties veroorzaken een vissterfte tot soms wel 25 procent. De Oryon Watermill, ontwikkeld door Deepwater Energy, vertegenwoordigt de nieuwe generatie waterkrachtturbines. WKC Doesburg wekt straks duurzame elektriciteit op voor circa 500 woningen/huishoudens.

Fotocredit: Waterschap Rijn en IJssel

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West