Voedingsmiddelenindustrie Archieven - Utilities

Industrielinqs pers en platform levert als kennispartner voor de industrie een bijdrage aan een duurzame industrie. Dat doen we het hele jaar door met journalistieke producties en bijeenkomsten, zoals onze magazines Industrielinqs en Petrochem, verschillende nieuwssites, online talkshows, congressen, films en natuurlijk via social media.

Eén maal per jaar maken we de Industrielinqs Catalogus. Dit naslagwerk biedt al jaren een compleet overzicht van honderden leveranciers, opleiders, kennispartners en dienstverleners. Ook voor 2022 is dit complete naslagwerk uw gids voor de industriële delta.

We geven u bovendien een journalistieke blik op de toekomst dankzij een aantal artikelen over in het oog springende industriële trends. U leest onder meer:

  • Op de valreep van 2021 werd duidelijk dat de industrie een nog prominentere rol krijgt in de transitie naar een CO2-emissieloos energiesysteem. Daarmee lijken veel projecten die al in de steigers stonden, nu definitief op hun plaats te vallen. Tel daarbij absurd hoge gas- en CO2-prijzen op en het mag duidelijk zijn dat 2022 een scharnierpunt wordt voor de energietransitie.
  • Het is haast cynisch. De sectoren die tijdens corona-lockdowns als cruciaal worden gezien, kampen het meest met personeelstekorten. Denk aan de zorg, het onderwijs, maar niet te vergeten ook de industrie. Al decennialang klaagt de industrie over een dreigende krapte op de technische arbeidsmarkt. Vaak boden automatisering en efficiëntieslagen de nodige verlichting. Zal dat nu ook voldoende zijn?
  • Voor velen is het niet de vraag of er autonome fabrieken komen, maar meer wanneer. De technische vooruitgang gaat zo snel, dat steeds meer werk uit handen wordt genomen door digitale systemen. Zes trends maken de autonome fabriek mogelijk en het grootste deel is al begonnen.

Dit en meer vindt u in de Industrielinqs Catalogus 2022. Lees nu alvast digitaal!

De industrie wemelt van de techniekhelden die in de anonimiteit hun werk doen. Want hoe kunnen we de basisproducten maken voor auto’s, smart phones of medicijnen zonder technici die de machines en installaties in conditie houden? De techniekheld mag wat ons betreft best eens op het podium worden gehesen. Al was het maar om een volgende generatie te inspireren voor techniek te kiezen.

De redactie van Industrielinqs Magazine zoekt daarom technici die enthousiast over hun beroep kunnen vertellen. Wat voor diegene misschien een heel normaal dagelijks beroep is, is voor anderen onbekend en bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan een monteur op hoogte, onderwaterlasser, data-analist, drone-piloot, wachtchef, robotmonteur, een specialist in industriële reiniging. Maar uiteraard zijn ook onder de pijpfitters, installateurs en E&I experts helden zonder cape te vinden.

Ben of ken jij iemand in de procesindustrie of energiesector die enthousiast kan vertellen over zijn of haar beroep. Laat het ons weten! Dan laten wij in ons magazine de grote verscheidenheid aan beroepen in de industriële omgeving zien. Mail naar redactie@industrielinqs.nl.

Met de overname door Trafigura, krijgt Nyrstar de financiële slagkracht die het nodig heeft om zijn processen te blijven stroomlijnen en verduurzamen. Vice President European Operations Guido Janssen ziet dan ook een rol weggelegd voor het zinkbedrijf als leverancier van flexcapaciteit. De eenzijdige keuze van de Nederlandse overheid om compensatie voor de CO2-opslag op elektriciteit vooralsnog af te schaffen, helpt daar niet bij.

Verder in dit nummer:

Met het toenemende aandeel groene stroom is industriële elektrificatie een belangrijke stap in decarbonisatie van de industrie. Het is de vraag wat deze elektrificatietrend betekent voor het asset management van de procesindustrie.

Nadat eerder bekend werd dat er een rechtszaak op stapel staat tegen Tata Steel in Velsen-Noord meldt de staalreus zijn Roadmap 2030 naar voren te halen.

Als alle plannen doorgaan, zou medio 2030 bijna één gigawatt aan elektrolysevermogen beschikbaar kunnen zijn voor de productie van groene waterstof. Nog lang niet genoeg om de toenemende vraag te vergroenen, maar het kan een steeds belangrijkere rol spelen in het balanceren van de energievraag.

Techport special: Als er één bedrijfstak is die zichzelf continu heruitvindt, dan is het wel de papierbranche. Crown van Gelder is daar zeker geen uitzondering op.
Technieken die zijn ontwikkeld voor het meten van bewegingen bij paarden worden nu ingezet in de staalfabriek in IJmuiden om de fabriek slimmer te maken, en in het Fieldlab Smart Maintenance Techport werkt de voorhoede van bedrijven, asset owners, mkb’ers, start-ups, ROC en universiteit samen om te experimenteren met nieuwe, slimme technologie.

Dit en veel meer lees je in Industrielinqs 5, op 8 juni bij de lezers en nu tijdelijk alvast online door te bladeren!

De vraag naar plantaardige eiwitten is booming. Waar veganisten nog niet zo lang geleden een haast te verwaarlozen marktaandeel vertegenwoordigden, prijkt het label vegan steeds vaker op verpakkingen. Van vleesvervangers, maar ook andere voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie doet met de bouw van nieuwe bioraffinaderijen haar best om in deze versnelling mee te gaan. En aan de horizon gloren zelfs synthetische eiwitten.

De markt voor plantaardige eiwitten groeit rap. Consumenten gaan bewuster met voeding om. Ze krijgen steeds meer een voorkeur voor plantaardige eiwitten boven dierlijke eiwitten – uit vlees en eieren – vanwege milieuoverwegingen, dierenwelzijn en dierziekten. Plantaardige eiwitten hebben bovendien een veel gunstigere ecologische footprint. Veel producenten met een agrarische achterban hebben die groeiende markt al even ontdekt. Aardappelverwerker Avebe bijvoorbeeld. De coöperatie is al meer dan een eeuw lang biobased. Van oudsher richt Avebe zich op het belangrijkste bestanddeel van de aardappel: zetmeel. Daar worden verschillende producten van gemaakt. Van behangplaksel tot voedingsmiddelen en diervoeder.Echter naast de twintig procent zetmeel bevatten de aardappelen een tot anderhalf procent eiwit. Proteïne heeft in de meeste gevallen een beduidend hogere toegevoegde waarde dan zetmeel. Volgens productiedirecteur Mark Tettelaar is het daarom interessant om op verschillende fronten nieuwe mogelijkheden van eiwitproductie te onderzoeken. Zo is het belangrijk om het eiwit zo zuiver en efficiënt mogelijk te winnen. Ook maakt het uit in welke vorm het eiwit uit de aardappel wordt gehaald. Is het gecoaguleerd, gestold, of kun je het zelfs winnen zoals je het aantreft in een rauw kippenei, oftewel natief. Tettelaar: ‘Natief eiwit heeft meer mogelijkheden, met name als ingrediënt. Het heeft daardoor een veel hogere waarde.’

‘Plantaardige eiwitten zijn duurder om te maken en door de stijgende vraag schaars geworden.’

Mark Tettelaar, productiedirecteur Avebe

Wisselteelt

Het aardappeleiwit heeft volgens Avebe grote voordelen ten opzichte van andere plantaardige eiwitten, uit bijvoorbeeld tarwe en soja. Het is niet-allergeen, maar ook reuk- en smaakloos. Qua voedingswaarde behoort het aardappeleiwit tot de top. Bovendien is aardappeleiwit niet genetisch gemodificeerd, in tegenstelling tot veel eiwit uit sojabonen.

Er is echter wel een maar. In volume zijn soja en bijvoorbeeld tarwe veel grotere gewassen dan aardappelen die niet voor consumptie zijn bedoeld. Een enorm mondiaal aanbod van aardappeleiwit is daarom een grote uitdaging. Tettelaar: ’We krijgen er niet zomaar landbouwgrond bij. Er is misschien wel een andere mogelijkheid om meer aanbod te creëren. Wellicht kunnen we door rasveredeling aardappelen kweken die niet een tot anderhalf, maar vier procent eiwitten bevatten. Dat zou al schelen.’

Avebe haalt ook aardappelrassen uit de vergetelheid. Programmamanager energie-efficiëntie bij Avebe, Erik Koops: ‘Daarbij gaan we soms zelfs back to the roots. Zo hebben we een oude vergeten aardappel gevonden, die veel meer eiwit bevat dan de aardappelen die we nu gebruiken.’ Overigens is dit geen oplossing voor de kortere termijn. Wordt een uitstekende eiwitaardappel gevonden, dan duurt het nog jaren voordat die grootschalig wordt verbouwd en de opschaling van een nieuw productieproces kost ook een paar jaar.

Avebe durft in de zoektocht naar eiwitten inmiddels ook voorbij de aardappel te kijken. Zijn er bijvoorbeeld andere gewassen die veel eiwitten bevatten en het bijvoorbeeld heel goed doen in wisselteelt met aardappelen?

Functionele eiwitten

Ook op het vlak van nieuwe productietechnologie is Avebe volop in beweging. Een mooie stap die het bedrijf eerder zette is de ontwikkeling van Solanic, een aardappeleiwitproduct met dezelfde eigenschappen als kippeneiwit. Avebe wilde een aantal jaar geleden het energieverbruik van de eiwitproductie aanpakken en richtte zich daarbij op een proces dat met lagere temperaturen werkte. Dat lukte en door de lagere temperaturen stolde het eiwit niet. Misschien dat de energiebesparing zelfs wat tegenviel, maar het nieuwe product Solanic is inmiddels al een groot succes. In 2007 werd hiervoor een proeffabriek gebouwd en in 2015 werd die opgeschaald naar commerciële productie. Een paar jaar later ging al een tweede lijn in gebruik en inmiddels is de derde productielijn in aanbouw. Tettelaar: ‘Vijf jaar geleden was er nog sprake van een markt-push, maar dat is inmiddels volledig omgedraaid naar pull. Alle grote levensmiddelenconcerns zetten fors in op plantaardige eiwitten.’

Solanic is vooral interessant als functioneel eiwit. Het is ook een goed plakmiddel. Denk aan het bij elkaar houden van vleesvervangers en gezonde repen. Daarin worden losse voedingsmiddelen, waaronder ook gecoaguleerde eiwitten, aan elkaar gelijmd. Tettelaar: ‘Zonder functionele eiwitten vallen vegaburgers gewoon uit elkaar. Voor de voedingswaarde zijn functionele eiwitten als Solanic vaak minder belangrijk. Daar worden door de bank genomen juist de gecoaguleerde eiwitten voor gebruikt.’ Dus die blijven tevens belangrijk.

Ter Apelkanaal

Al veel langer produceert het bedrijf gecoaguleerde eiwitten. Het is nu de uitdaging om dat veel energiezuiniger te doen. Traditioneel scheidt Avebe het eiwit af door aardappelsap te verhitten en in te dampen. Dat kost heel veel energie.

Membraantechnologie biedt uitkomst. Onlangs won Avebe samen met filtratiespecialist Wafilin de award Water Innovator of the Year 2021 met het Ducam-proces, een project waarbij Erik Koops ook nauw was betrokken. Membranen concentreren het aardappelsap zodat veel minder energie nodig is voor de eiwitwinning en indamping. Hierdoor wordt dertig procent energie bespaard en er is 13.000 ton minder CO2-emissie per jaar. Jaarlijks wordt ook nog eens 400.000 kubieke meter water uit de aardappel zelf geschikt gemaakt voor proceswater in de fabriek. Avebe past dit proces inmiddels toe in Ter Apelkanaal en andere productielocaties volgen later.

Eiwithoudende gewassen

Goedkoop is het allemaal niet. Want wie denkt dat plantaardige eiwitten goedkoper zijn dan dierlijke, komt bedrogen uit. Tettelaar: ‘Ze zijn duurder om te maken. Bovendien zijn ze door de enorm stijgende vraag schaars geworden. Daardoor zijn de prijzen in korte tijd verdubbeld.’

Avebe is niet het enige bedrijf met een agrarische achterban die op zoek is naar alternatieve bronnen voor eiwitten. Denk in Nederland bijvoorbeeld ook aan suikerfabrikant Cosun en zuivelproducent Friesland Campina. En in de zoektocht naar eiwithoudende gewassen en nieuwe productiemethoden trekken verschillende bedrijven ook samen op.

Microalgen

Maar ook uit van origine de chemische industrie is er interesse. Van bijvoorbeeld DSM. In een interview in Petrochem plaatste CTO Markus Remmers onlangs deze zoektocht naar nieuwe bioroutes in een wat breder kader. ‘We moeten vooral ons voedsel en onze materialen op een veel duurzamere manier produceren. Als we op de oude voet doorgaan, hebben we veel te weinig grond tot onze beschikking om de groeiende wereldbevolking van eten te voorzien. De biodiversiteit komt steeds meer onder druk te staan. Met de bestaande methoden komen we er gewoon niet. Voedzame melkeiwitten kunnen we bijvoorbeeld naast uit dieren ook uit reststromen halen.’

eiwitten

De herkomst van onze voeding kan er over enkele decennia dus heel anders uitzien. Op de middellange termijn ziet Remmers interessante mogelijkheden voor fotosynthetische microalgen. Voordeel is dat ze relatief snel zonlicht en CO2 omzetten in hoogwaardige biomassa. De kweek van algen is bovendien zeer intensief en op een relatief klein oppervlakte kan een hoge opbrengst worden gerealiseerd. Ook op plaatsen die minder of niet geschikt zijn voor landbouw. Via verschillende conversie- en scheidingstechnieken haalt de industrie volgens Remmers in de toekomst een grote variatie aan producten uit algen. Denk aan chemische bouwstenen, maar ook proteïnen en bijvoorbeeld kunstmest.

Vismeel

En het kan nog een stap verder. DSM, maar ook andere bedrijven, waaronder veel technostarters, onderzoeken de mogelijkheden om op een synthetische manier proteïnen te maken. Dus zonder dat de traditionele veeteelt of landbouw daar een rol in spelen. Zo begon het bedrijf Deep Branch in januari op Chemelot met de bouw van een pilot plant voor de productie van eiwitten uit CO2 en waterstof.

Het Brits-Nederlandse biotechbedrijf maakt met deze ingrediënten en micro-organismen hoogwaardige eiwitten die geschikt zijn als grondstof voor veevoeder. De CO2-uitstoot van dit proces is volgens het bedrijf negentig procent lager dan processen die nu worden gebruikt om eiwitten te maken. Pluimvee en kweekvis in Europa worden nu gevoerd met vismeel en soja, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. ‘Bepaald niet duurzaam, omdat de zeeën worden leeggevist en de regenwouden aangetast. Bovendien is het transport van deze eiwitten belastend voor het milieu’, zegt CEO Peter Rowe. In het lab en op kleinere schaal is de technologie al bewezen. Het bedrijf wil nu opschalen naar proefproductie zodat voedingsproducenten de proteïnen uitgebreid kunnen testen.

Eiwitpoeder

Het Finse bedrijf Solar Foods lijkt zelfs al een stapje verder. Dat is er ook in geslaagd om eiwitten voor voeding te produceren, met kooldioxide en elektriciteit als primaire grondstoffen. Geen verre toekomst, want commerciële productie van het Solein-eiwit is volgens het bedrijf aanstaande. De productiefaciliteit, die momenteel wordt ontworpen, moet begin 2023 operationeel zijn. TIME Magazine gaf Solar Food zelfs een plaatsje in de lijst van honderd beste uitvindingen van 2020.

Hoe snel de ontwikkelingen gaan op het gebied van plantaardige en zelfs synthetische eiwitten hangt af van hoe snel nieuwe routes worden gevonden en doorontwikkeld om uiteindelijk grootschalige productie mogelijk te maken. Natuurlijk speelt de markt ook een belangrijke rol, en de uitdagingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Vooralsnog kunnen de producenten van plantaardige eiwitten de groeiende vraag nauwelijks bijbenen. Dus aan de markt-pull zal het voorlopig niet liggen.

Het eerste Industrielinqs magazine in print (lees ook ons vorig e-magazine) is naar de drukker! In dit nummer: Het lijkt of het Afkenel Schipstra niet uitmaakt voor welk bedrijf ze de boodschap verkondigt. Ze blijft een ambassadeur voor waterstof als belangrijke pion in het schaakspel van de energietransitie. ‘En nee, het is geen ei van Columbus, maar hernieuwbare waterstof is wel een onmisbare schakel in de energietransitie.’ Sinds kort verkondigt ze de boodschap voor Engie. Haar titel maakt haar rol direct duidelijk: senior vice president Business Development Hydrogen Netherlands.

En verder:

Jan van Dinther van Siemens is onlangs uitgeroepen tot Jong Haventalent 2021. Een jaar lang is hij de ambassadeur en het rolmodel voor jong talent in de haven van Rotterdam. Hij wil concrete energietransitieprojecten in de haven zichtbaar maken en jongeren helpen de juiste studie te kiezen om daaraan bij te kunnen dragen in de toekomst.

BASF Antwerpen is al jaren bezig met duurzaamheid op het gebied van water. Ze wisselde ooit al van het gebruik van drinkwater naar oppervlaktewater, maar de toekomst vraagt om meer verandering. Vlaanderen ligt bijvoorbeeld in een waterstressgebied. Tijdens het congres Watervisie 2020 vertelde operations manager utilities Jürgen Moors op welke manieren er nog meer duurzaam met water wordt omgegaan.

Het klimaat en de energietransitie staan hoog op de politieke kalender. Dan mag je verwachten dat de kieslijsten voor de aanstaande parlementsverkiezingen daar enigszins op zijn ingericht. Maar zoals altijd rijst de vraag: Waar zijn de bèta’s?

Industrielinqs 2 verschijnt 2 maart. Lees het blad alvast tijdelijk online!

Een papierloze samenleving? Die voorspelling van een paar decennia geleden is alvast niet uitgekomen. Wel verandert de functie van papier. Daarnaast is de papierindustrie druk in de weer haar voetafdruk te verkleinen. Zo is CEO Miklas Dronkers van Crown Van Gelder bijzonder trots op de nieuwste innovatie van het bedrijf: papier van suikerbietenpulp. Resultaat: de milieu-afdruk is zestien procent lager.

En verder in dit nummer:

De verwachtingen voor waterstof als toekomstige, schone energiedrager zijn hooggespannen. Zowel voor het zware vracht transport als voor chemische processen en industriële hogetemperatuurwarmte lijkt het lichtste element de beste kandidaat. Voordat de markt van blauwe en groene waterstof echter tot wasdom is gekomen, zijn er nog heel wat obstakels te overwinnen. De ombouw van een deel van het gasnet naar een waterstofbackbone zou een mooie eerste stap zijn.

De timing van de turnaround van de Total Raffinaderij in Antwerpen zou best wel eens gunstig uit kunnen pakken. Hoewel de coronacrisis de tweede golf beleeft, konden turnaround manager Jos Vermylen en sitemanager Jacques Beuckelaers de afgelopen maanden te rade gaan bij hun collega’s. De Antwerpse site van de internationale groep Total kan dan ook profiteren van een reeks maatregelen die bewezen de hygiëne verhogen en de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Binnen de (petro)chemische industrie in Nederland is er ontzettend veel kennis over veiligheid. Ook wordt er enorm veel gedaan aan innovatie. Maar het is allemaal ook een beetje versnipperd. Hoe voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden? En hoe breng je de kennis die er is bij elkaar? Als een soort Bol.com wil Safety Delta Nederland helpen om de Nederlandse (petro)chemische industrie in 2030 de veiligste ter wereld te laten zijn.

Dit en meer leest u in Industrielinqs 3!

Industrielinqs nu 3 maanden gratis ontvangen?

Het Industrielinqs magazine richt zich op de procesindustrie, energiesector en onderlinge infrastructuur. Met het magazine verbinden we industriële ketens zodat ze van elkaar kunnen leren. Belangrijke thema’s zijn: innovatie, energietransitie, onderhoud en veiligheid.

Gebruik kortingscode ILQS20GRATIS voor een gratis proefabonnement

De papierindustrie onderzoekt al jaren hoe zij de milieu-afdruk van papier kan verminderen. Zo begon Crown Van Gelder een zoektocht naar alternatieven voor de houtvezel, waaronder bermgras, olifantsgras, aardappelen en stro. Daarbij liep de producent uit Velsen-Noord een paar jaar geleden haast toevallig tegen Suikerunie aan. Suikerbietenpulp, reststroom van onder meer de Groningse fabriek van de suikerproducent blijkt inmiddels zeer geschikt om papier van te maken.

The Cosun Beet Company, zoals de suikerproducent zich tegenwoordig noemt, zocht binnen zijn programma ‘Groene Cirkels’ juist hoogwaardige toepassingen voor de pulp, de grootste reststroom van de suikerproductie. Die suikerbietenpulp eindigt traditioneel als veevoeder. Ook wordt er soms groen gas van gemaakt.

Groningen en Noord-Brabant

Suikerbietenpulp blijkt heel veel bruikbare cellulose-vezels te bevatten en relatief weinig onbruikbare lignine.  Ter vergelijking: in aardappelen zit één procent bruikbare vezel, in suikerbieten maar liefst twintig procent. Bovendien is de vezel net als houtvezels van bomen zo’n zeven keer te recyclen in papier en karton. ‘En vergeet niet dat we een reststroom gebruiken en dat er geen chemicaliën nodig zijn om de vezels aan het papier toe te voegen’, stelt algemeen directeur Miklas Dronkers van Crown Van Gelder.

Een groot voordeel ten opzichte van bomen is dat suikerbieten veel sneller groeien. Een bietenveld van een hectare vangt jaarlijks ongeveer dertig ton CO2 af. Een bos neemt in dezelfde tijd drie ton CO2 op. Voordeel is verder dat de vezels niet van ver hoeven te komen, uit Scandinavië, Zuid-Europa, of zelfs Zuid-Amerika. Elke week komt nu 3.000 ton aan houtvezels via de haven van Vlissingen aan in Velsen-Noord, waar de papierfabriek staat van Crown Van Gelder. De suikerbietvezels komen echter van veel dichterbij. Uit de reststromen van de suikerfabrieken van Cosun in Groningen en Noord-Brabant.

Industriële schaal

Ook de geringe afstand heeft impact op de totale footprint. Dronkers: ‘We hebben de milieu-afdruk laten berekenen. Vervanging van hout- door suikerbietvezels levert een milieuwinst op van tachtig procent. Vanaf het nieuwe jaar kunnen we twintig procent van de houtvezels vervangen. In totaal levert dat dus een verbetering van de milieu-afdruk op van zestien procent. Door de kortere transportafstanden is er bijvoorbeeld ook minder uitstoot van fijnstof.’

Natuurlijk rijst de vraag of er niet een groter deel is te vervangen. Maar dat lijkt vooralsnog niet mogelijk. ‘We gaan al een stuk verder dan bij experimenten elders op kleine schaal. Uit het meeste onderzoek blijkt dat vijftien procent tot nu toe het maximum was. Dus twintig procent is echt veel en dat op industriële schaal. Willen we meer, dan lopen we bijvoorbeeld tegen de grenzen van onze machines aan. Maar we zijn leergierig. Zo blijven we ook andere alternatieve vezels onderzoeken.’

Dubbelop

Volgens Dronkers liggen zeker in de voedingsmiddelenindustrie interessante kansen voor het suikerbietenpapier van papierproducent Crown Van Gelder. Dronkers: ‘Momenteel wordt druk gezocht naar alternatieven voor plastic verpakkingen. En dan kom je al gauw uit bij papier. Voor de verpakking van levensmiddelen heb je echter wel verse vezels nodig. Vanwege de voedselveiligheid kan daar geen gerecyclede vezel voor worden ingezet. De verse vezels halen wij nu uit bomen. Als we andere bruikbare vezels kunnen inzetten met minder druk op het milieu, dan is dat natuurlijk welkom.’

Crown Van Gelder en Cosun hebben al een dummy laten maken, een 25 kg suikerzak. Er zitten wel spikkeltjes in het papier. Dronkers: ‘Dat zijn kleine kurkdeeltjes afkomstig uit de schil van de suikerbiet. Voor de klant zijn die spikkeltjes prima, want daarmee laat hij zien dat hij een verantwoorde keuze maakt.’ En het is in dit geval dubbelop. Een suikerproducent die zijn product verpakt in papier waar ook vezels van de suikerbiet in is verwerkt. Op zijn minst slimme marketing.

Eemsdeltavisie 2020

Tijdens de online editie van Eemsdeltavisie op 6 november zullen Crown Van Gelder en Cosun Beet Company hun Enlightenment pitchen. We zenden dan uit vanuit Forum Groningen, 13.00-15.00u. Kosteloos deelnemen kan door hier in te schrijven

Het thema van dit oktobernummer is onderhoudsstops. Met het stijgen van de jaren van industriële assets nam de complexiteit van turnarounds toe. Gelukkig hoeft die toegenomen complexiteit de duur van een gemiddelde shutdown niet te verlengen. Het vereist echter wel een degelijke voorbereiding met de juiste managementtools en de juiste informatie over de conditie van de assets. Althans, dat stellen Walter Mesterom van expertisebureau PDM en Marc Dassen van technisch dienstverlener Sitech.

Verder in dit nummer

‘De industriële revolutie was eigenlijk meer een evolutie. Als je het op microniveau beschouwt, ging het om een proces van heel veel kleine stapjes’, stelt Jeroen van Woerden, kwartiermaker van het nieuwe Fieldlab Industriële Elektrificatie. ‘De huidige transitie van de industrie zal ook niet van de ene op de andere dag gaan, maar we kunnen er wel alles aan doen om die te versnellen.’

De eerste recyclingfabriek voor vervuild staal ter wereld is eind september geopend in Delfzijl. Purified Metal Company kan hier staal dat bijvoorbeeld is vervuild met asbest of chroom-6 een nieuw leven geven.

Van alle energieverbruikers is de luchtvaart een van de lastigste om te verduurzamen. De druk op de sector om de CO2-uitstoot te verlagen, neemt ondertussen toe.

Grote industriële elektriciteitsverbruikers kunnen een rol spelen in netbalancering en zo een virtuele batterij vormen. Als dat goed gebeurt, profiteert daar zowel de industrie als de netbeheerder van.

Dit en veel meer leest u in het Industrielinqs oktobernummer!

Industrielinqs nu 3 maanden gratis ontvangen?

Gebruik kortingscode ILQS20GRATIS voor een gratis proefabonnement!

Door integratie ontstaat innovatie. Sinds kort komen de werelden van de Europese industrie en energiebedrijven samen op het Industry & Energy Platform. Met de website www.industryandenergy.eu en de jaarlijkse Industry & Energy Summit koppelt het nieuwe platform de industriële transitie naar fossielvrije en circulaire productie aan de opgave van Europese energiebedrijven om het aandeel duurzame energie fors te vergroten.

Via een breed scala aan communicatiekanalen informeert het Industry & Energy Platform de proces-, voedingsmiddelen- en zware industrie als ook energiebedrijven over duurzame energievoorziening, duurzame grondstoffen en circulaire, CO2-emissievrije productie.

Het platform verbindt meerdere communities die invulling geven aan de energie- en grondstoffentransitie via biomassa, chemcycling, carbon capture, usage and storage (CCUS), elektrificatie, emissievrije waterstof, energiebesparing en nog veel meer.

Op de nieuwe website vindt u naast het nieuws over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame, emissieloze productie en producten ook achtergrondartikelen over grote technische en economische trends. Zo volgen we de Europese Green Deal op de voet en geven we bijvoorbeeld inzicht in de schakels die de Europese waterstofketen kunnen versterken. Het journalistieke platform zoekt continu naar voorbeelden van Europese integratie en samenwerking tussen industrie en energiebedrijven.

Ook vindt u op www.industryandenergy.eu de laatste informatie over de European Industry & Energy Summit die dit jaar, zij het in aangepaste vorm, weer wordt gehouden in Amsterdam. 8 en 9 december zal een selecte groep vertegenwoordigers van de industrie en energiewereld samenkomen in de Kromhouthal. Maar een veel grotere groep krijgt de mogelijkheden het plenaire programma en de vele break outs te volgen via een online live registratie.

Wat we al een tijdje van plan waren, gaan we nu eerder doen. We gaan verschillende papieren magazines vanaf september combineren tot een integraal blad: Industrielinqs magazine. Als voorproefje daarop ontvangt u nu alvast een digitale versie.

In dit zomernummer:

Toen de coronamaatregelen in maart van kracht gingen, reageerden bedrijven die een onderhoudsstop gepland hadden verschillend: sommigen stelden hun stop uit, anderen stelden alleen niet per se noodzakelijke deelprojecten uit of gingen (met extra maatregelen) gewoon door. Hoe pakten bedrijven die hun turnaround doorzetten het aan en hoe ging het?
Hoewel veel projecten nog in de planfase zitten, lijkt het er op dat de komende jaren veel blauwe en groene waterstof op de markt komt. De projecten concentreren zich met name rondom de vijf Nederlandse industrieclusters. We geven u een overzicht van de plannen.
En verder: interviews met plantmanager Susanne Peters van Heineken, maintenance manager Johan Verdoes van Duinrell en techniekheld Andries Visser van Philips Drachten.

Dit en meer leest u in het ons Industrielinqs e-magazine!