Shell, E.ON en Schlumberger investeren in kite-energie - Utilities
nieuws

Shell, E.ON en Schlumberger investeren in kite-energie

Publicatie

14 dec 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Windenergie

Het Engelse Kite Power Systems krijgt steun uit onverwachte hoek. De in de olie business groot geworden bedrijven Shell en Schlumberger en energiebedrijf E.ON investeren bijna zes miljoen euro in de technologie die vliegers gebruikt om een turbine aan te drijven. Het bedrijf gebruikt het geld in eerste instanatie voor een onshore pilot van vijfhonderd kilowatt, maar wil uiteindelijk offshore installaties bouwen met een vermogen van drie megawatt.

Stijgen en dalen

Het idee om vliegers te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit is niet geheel nieuw. Ook de TU Delft onderzoekt al langer de mogelijkheden om vliegers in te zetten voor stroomproductie. De Engelse techniek lijkt wel wat af te wijken van de koers die de Delftenaren kozen. Zo bestaat het basisontwerp uit een constructie met twee asymmetrische vliegers die rondjes vliegen. Door hun vorm kunnen de vliegers een sterke lift krijgen, de bedenkers van het concept hebben het over een snelheid van 160 kilometer per uur bij een windsnelheid van 32 kilometer per uur. Door deze lift stijgt de vlieger snel op waardoor een lijn wordt uitgetrokken. Deze lijn drijft een turbine aan die stroom genereert. Vervolgens kan de vorm van de vlieger zo worden aangepast dat deze weer hoogte verliest en opnieuw zijn startpositie inneemt. Door twee vliegers beurtelings zo’n cyclus te laten afwerken, produceert de turbine constant stroom.

Proof of concept

Nu werkt de technologie op laboratoriumschaal, maar de echte proof of concept moet nog worden geleverd. Kite Power Systems (KPS) heeft de plannen al klaarliggen voor een aantal vijfhonderd kilowatt-installaties in het Schotse West Freugh. Deze testen zijn nog op land, maar vormen de opmaat voor een offshore-installatie van drie megawatt.

De voordelen van het gebruik van vliegers versus door wieken aangedreven windturbines zijn groot. Zo hoeft een vlieger geen meters hoge mast te hebben om gebruik te kunnen maken van de hoge en stabielere windsnelheden in de hogere luchtlagen. De nieuwe investeerders denken dan ook dat deze technologie een echte game changer kan zijn in de energiemarkt. Dat Shell weer terug is in de markt voor windenergie, bleek al uit de recente aankondiging dat het bedrijf offshore windpark Borssele II gaat bouwen. Hier komen echter nog de ouderwetse windturbines te staan. Wanneer de eerste vliegers op zee zullen verschijnen, is nog niet bekend. De proef in Schotland begint in ieder geval volgend jaar en zal zo’n drie tot vier jaar in beslag nemen.

Bron: KPS

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West