Shell stapt in Noorse CO2-opslag - Utilities
nieuws

Shell stapt in Noorse CO2-opslag

Publicatie

3 okt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

CO2-opslag, Shell

Shell sluit zich aan bij een nieuw project van Statoil om CO2 ondergronds op te slaan. Ook Total is in het project gestapt. Het gaat om CO2 die zal worden afgevangen bij fabrieken in het oosten van Noorwegen. Het CO2 wordt per schip naar een ontvangstterminal met opslagtanks aan de westkust van Noorwegen gebracht. Via een pijpleiding gaat het vervolgens naar injectieputten ten oosten van het Troll-veld. Voor de locatie van de ontvangstterminal zijn nu nog drie opties, waarvan er later dit jaar één definitief wordt gekozen.

Doel van het project is om de ontwikkeling van CCS (carbon capture & storage) in Noorwegen te stimuleren zodat de klimaatdoelstellingen van Parijs kunnen worden behaald. ‘Het aantal CCS-projecten moet sterk groeien, en samenwerking en het delen van kennis zijn essentieel om deze ontwikkeling te versnellen’, aldus Irene Rummelhoff, executive vice president New Energy Solutions bij Statoil.

1,5 miljoen ton CO2

Deze eerste fase mikt op de opslag van 1,5 miljoen ton CO2 per jaar, maar het project wordt zo ingestoken dat extra CO2 kan worden opgeslagen zodat nieuwe projecten voor afvang van CO2 worden gestimuleerd. Niet alleen in Noorwegen, maar ook in Europa en over de hele wereld.

De Noorse overheid steunt het project. Gassnova gunde Statoil in juni het contract voor de eerste fase van het project. Norske Shell en Total E&P Norge zijn nu ook ingestapt als gelijke partners, terwijl Statoil het project zal leiden. Alle drie de partners dragen bij met menskracht, ervaring en geld. De samenwerking moet de basis vormen voor een volgend partnership die nodig is voor de bouw- en operationele fase.

Fotocredit: Statoil
Bron: Statoil

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West